Puse laulību Latvijā izirst, krievi šķiras biežāk nekā latvieši

© Foto : Алексей ТихомировЗолотые обручальные кольца
Золотые обручальные кольца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc šķiras Latvijas iedzīvotāji un kādas laulības visbiežāk beidzas ar šķiršanos.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Kāzu dienā dzīvesbiedri sola mīlēt viens otru, līdz nave viņus šķirs, taču daudziem neizdodas solījumu turēt. Statistika ir satraucoša: puse reģistrēto laulību beidzas ar šķiršanos. Liela daļa pāru dzivo bez reģistrācijas, un, iekļaujot statistikā ari viņus, informācija par šķiršanos skaitu būtu vēl dramatiskāka, vēsta skaties.lv.

Centrālās statistikas pārvaldes pārstāve Sigita Šulca pastāstīja, ka Latvijā vidēji tiek šķirtas aptuveni 14 gadus ilgušas laulības. Gadā tiek slēgti aptuveni 11 tūkstoši laulību, bet šķirti – aptuveni 6 tūkstoši pāru.

Līdz 39 gadu vecumam izšķiras 46% vīriešu un 54% sieviešu. Pilsētnieki šķiras biežāk nekā laucinieki, krievi – biežāk nekā latvieši.

Jo lielāka ir dzīvesbiedru izglītības līmeņa starpība, jo lielāka iespēja, ka laulības tiks šķirtas. Jāpiebilst, ka cilvēkiem ar pamatizglītību vai zemāku izglītību ir lielāka iespēja šķirties neatkarīgi no tā, kāda izglītība ir viņa dzīvesbiedram.

Золотые обручальные кольца - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji Latvijā sākuši biežāk precēties

Statistika nav iepriecinoša, tašu starp Eiropas valstīm šī rādītāja ziņā Latvija ir reitinga vidusdaļā. Aptuveni puse pāru šķiras, piemēram, Francijā un Vācijā, arī Lietuvā un Igaunijā rādītāji ir līdzīgi. Rekordu demonstrē portugāļi - viņi šķir gandrīz 70% laulību, bet visnoturīgākās laulības saites ir Maltā (šķiras vien 12 pāru no 100).

Statistika neapstiprina viedokli par to, ka vēlīnākas laulības būs stabilākas, pateicoties dzīvesbiedru pieredzei: 90. gados Latvijā jaunlaulāto vidējais vecums bija 22 gadi, taču šķiršanās bija vērojamas tikpat bieži kā pašlaik, kad laulības vidēji tiek slēgtas 30 gadu vecumā.

Šķiršanās biežākais iemesls – emocionālas tuvības trūkums. Īpaši svarīgs tas ir sievietēm, un 70% gadījumu šķiršanos ierosina viņas. Vīriešu vēlmes ir piezemētākas – viņiem svarīgāka ir gastronomiskā un seksuālā apmierinātība.

Ziņu lente
0