Nejaukais laiks sabojājis tūkstošiem kilometru ceļu Latvijā

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasРазбитые дороги
Разбитые дороги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" aprēķinājis kaitējumu, ko Latvijas ceļiem nodarījuši mainīgie laikapstākļi.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) sniegtā informācija liecina, ka šoziem avārijas stāvoklī nonākuši valsts galvenie autoceļi 296 km gadumā, kā arī 1440 km reģionālo un 3764 km vietējās nozīmes ceļu, vēsta Rus.lsm.lv.

Ziņots, ka 2015. gada nogalē visu Latvijas ceļu garums, ieskaitot ielas, sasniedzis 74 592 km.

Ādažu poligona rajons - Sputnik Latvija
Ceļi Latvijā ir slikti, jo ceļmalās mētājas atkritumi

LVC atzīmēja, ka mainīgo laikapstākļu un gaisa temperatūras svārstību ietekmē uz ceļiem sliktā tehniskā stāvoklī var intensīvi veidoties bedres.

Autovadītāji lūgti informēt LVC dispečerus par bojātiem ceļu iecirkņiem pa diennakts bezmaksas informācijas tālruni 80005555.

Atkušņa periodā un starpsezonu posmā tiek veikts tikai pagaidu remonts – tiek labotas lielākās bedres, kas var novest pie avārijas situācijām. Nopietns ceļu remonts sāksies, kad gaisa temperatūra stabili pārsniegs +5 grādus – tikai tādas temperatūras apstākļos iespējams izmantot atbilstošās tehnoloģijas.

Jāpiebilst, ka ceļi tiek remontēti prioritārā secībā saskaņā ar to uzturēšanas klasi – A, B, C, D, kas tiek noteikta, ņemot vērā valsts autoceļu klasifikāciju – galvenie, reģionālie un vietējie ceļi, kā arī ielu satiksmes intensitāti.

Nevajag vainot laikapstākļus

Iepriekš VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes priekšsēdētājs, bijušais valsts premjerministrs Andris Bērziņš pastāstīja, ka ik gadus Latvija zaudē 880 miljonus eiro ceļu sliktā stāvokļa dēļ. Viņš norādīja, ka ceļu sliktās kvalitātes iemesli ir nepietiekamais finansējums un ceļu satiksmes dalībnieku iemaksātās naudas neatbilstoša izmantošana.

Izdangāts zemesceļš - Sputnik Latvija
Uldis Augulis: ceļu stāvoklis Latvijā vēl nekad nav bijis tik slikts

2018. gadā Latvijas autoceļu uzturētājs nodeva Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un deputātiem dokumentus par Latvijas ceļu stāvokli. Asociācijas priekšsēdētājs uzrakstīja deputātiem vēstuli, kurā informēja: sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī ir aptuveni 25% galveno ceļu un vairāk nekā 40% reģionālas nozīmes ceļu.

Bērziņš atzīmēja, ka ceļu stāvoklis Latvijā ir bēdīgs kopš 2003. gada, kad tika likvidēts Valsts autoceļu fonds. Kopš tā laika šajā nozarē vērojama absolūta nenoteiktība: pieņemtie lēmumi netiek īstenoti, vēl vairāk, vērojamas manipulācijas ar cipariem, kuru mērķis ir parādīt, ka situācija nemaz nav tik slikta, kā stāsta eksperti un novēro paši valsts iedzīvotāji.

Ceļu būvētāji aicināja jauno Saeimu pievērst uzmanību budžeta finansējuma sadalījumam un pamēģināt panākt naudas piešķiršanu ceļu reanimācijai.

Ziņu lente
0