VM vadītāja uzskata, ka viņai izdosies atcelt divus medicīnas pakalpojumu grozus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Medicīnas pakalpojumu iedalīšana divos grozos ir nepareiza un nehumāna, Ilze Viņķele uzskata, ka ar lielu daļu varbūtības viņai izdosies pārliecināt kolēģus atteikties no šīs sistēmas.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Medicīnas pakalpojumu iedalīšanas sistēma divos grozos Latvijā nav sevi attaisnojusi, no 58 tūkstošiem cilvēku, kuriem bija jāveic iemaksas, to izdarījuši 4 tūkstoši, paziņoja Veselības ministrijas jaunā vadītāja Ilze Viņķele. Viņa plāno atcelt šo iedalīšanu un rast citu veidu, kā papildināt veselības nozares budžetu, vēsta Latvijas Avīze.

Viņķele atzīmēja, ka obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana kā tāda ir neslikta ideja, taču tās īstenošana varētu notikt labāk. Tostarp, daļa latviešu, kuriem ir legāls darbs, "nonākuši mistiskajā nodokļu nemaksātāju kategorijā".

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš atbildēja uz IeM lūgumu par 22 miljoniem eiro: nauda kokos neaug

Pēc Viņķeles sacītā, jaunā veselības nozares finansēšanas nozare nesamazinās ēnu ekonomikas daļu Latvijā. Viņa paskaidroja, ka darba devējs var oficiāli norādīt tādu darbinieka algu, lai tās sociālais nodoklis sniegtu iespēju iegūt pilnu medicīnas pakalpojumu grozu – un pārējo vienalga izsniegt aploksnē.

Tāpat ministre norādīja, ka no iedzīvotājiem iekasētās nodevas ir nelielas, budžeta caurumus tās neaizlāpīs, savukārt lielas summas cilvēki vienkārši nevarēs atļauties maksāt.

Viņķele paziņoja, ka, ieņemot veselības ministra amatu, viņa plāno atcelt medicīnas pakalpojumu iedalīšanu divos grozos un izdomāt citu veidu, kā atrast naudu veselības aprūpei. Pēc viņas sacītā, šobrīd jau tiek apspriesti vairāki medicīnas finansējuma likuma grozījumi, kuri drīzumā tiks iesniegti sabiedrības, valdības un Saeimas izskatīšanai.

Viņķele uzskata, ka iespējamās veselības nozares finansējuma likuma grozījumi atvērs diskusiju par nodokļu režīmiem. Tostarp viņa norādīja, ka jau vairāku gadu garumā notiek sarunas par to, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms nav attaisnojis uz to liktās cerības un kļuva par legālu izvairīšanās veidu no nodokļu nomaksas.

Tāpat ministre paziņoja, ka ārstu algas šogad palielināsies nevis par 20%, bet par mazāku summu, vēsta LNT. Pēc Viņķeles sacītā, daudzi nepareizi sapratuši valdības solījumus. Valsts solīja 2019. gadā pacelt par 20% nevis visas mediķu algas, bet tikai zemākās no tām. Tādējādi, jo lielāka ir ārsta alga, jo mazāku algas pielikumu viņš saņems.

Контроль качества продукции - Sputnik Latvija
Slimnīca ceļ trauksmi: zāļu pārbaudes sistēma var traucēt ārstu darbam

"Es apzinos, ka tas rada rūgtumu, neskaidrību un nesaprašanos, arī diemžēl vairo neuzticēšanos politiķiem. Tādēļ, ko es varu teikt? Skaidrot un skaidrot situāciju, ka atalgojuma pieaugums par 20% bija rēķināts pret tarifu, bet nu diemžēl tāda tā situācija ir, ka cilvēki ir maldināti," pateica Viņķele.

No 1. janvāra Latvijā bija jāstājas spēkā tā dēvētajai divu grozu sistēmai, kura saista piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgās iestādes nespēja sakārtot datubāžu darbu, tāpēc reformu nolemts atlikt uz pusgadu.

Attiecīgu likumprojektu Saeima apstiprināja steidzamā kārtā 17. janvārī. Savukārt 22. janvārī to izsludināja prezidents Raimonds Vējonis.

Ziņu lente
0