Eksperte: krievu skolu pāreja uz mācībām latviešu valodā ir valsts noziegums

© Sputnik / Sergey MelkonovМарш в защиту русских школ "Наш выбор". 15 сентября 2018 г.
Марш в защиту русских школ Наш выбор. 15 сентября 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidenta Nacionālo minoritāšu lietu konsultatīvās padomes locekle Jeļena Matjakubova uzskata, ka Izglītības ministrija vienkārši izpilda politisku pasūtījumu.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Krievu skolu pāreja uz mācībām latviešu valodā ir valsts noziegums, paziņoja Latvijas prezidenta Nacionālo minoritāšu lietu konsultatīvās padomes locekle Jeļena Matjakubova.

"Valodas reforma skolās – tas ir valsts noziegums. Es nodarbojos ar sabiedrības piekrišanu, tieši sabiedrību, taču no šī trieciena pati sāku apjukt. Kā vecākiem, ģimenēm, vecmāmiņām, mums ir skaļi jāpaziņo par savām tieksmēm, vēlmēm, nesaprašanu, satraukumu. Šis pastāvīgais politiskais satricinājums noved pie tā, ka vecāki jau ir noguruši, nevēlas kaut kur iedziļināties. Katrs pats par sevi pieņem lēmumus. Tāpēc ir jāziņo par to, ko vecāki redz un vēlas citādi. Tas ir ietekmes veids uz valdību un politiķiem," pateica Matjakubova.

Акция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г. - Sputnik Latvija
Krievu bērniem būs sliktāk, taču kam tas rūp: Saeimā apsprieda izglītības reformu

Viņa uzskata, ka Izglītības ministrija vienkārši izpilda politisku pasūtījumu, raksta RIA Novosti.

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Pērn Latvijas Saeima apstiprināja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā līdz 2021./2022. mācību gadam. Skolu pāreja pie mācībām latviešu valodā noritēs pakāpeniski. 2019./20. m.g. 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7. klasēs, 2020.21.m.g. — 7. un 8. klasēs, bet 2021./22.m.g. valsts valodā pilnībā mācīsies visā pamatskolas noslēdzošajā posmā. Vidusskolā 2020./21.m.g. pilnībā valsts valodā mācīsies 10. un 11. klašu skolēni, bet gadu vēlāk — visu klašu skolēni.

Tāpat Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja grozījumus, kuri aizliedz pasniegt krievu valodā valsts privātajās augstskolās un koledžās.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Ilga Šuplinska vēlas sadarboties ar krievu skolām

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ārkārtīgi negatīvi uztvēra izglītības reformu, valsti pāršalca protestu vilnis. Latvijas Satversmes tiesa ierosināja divas lietas: par Izglītības likuma grozījumu atbilstību Satversmei, kuri paredz pilnu pāreju uz mācībām valsts valodā, un par normas atbilstību Satversmei par to, ka "privātās izglītības iestādēs pamatizglītības un vispārējās un profesionālās vidējās izglītības līmenī izglītību iegūst valsts valodā".

Tai pat laikā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidīja sabiedrības iniciatīvu par bilingvālās izglītības atbalstu. Petīcija par izglītības saglabāšanu Latvijā krievu un latviešu valodā tika iesniegta Saeimā janvāra vidū. Deputāti paskaidroja savu lēmumu, tostarp ar to, ka mācību valodas jautājumu izskata cita komisija – Izglītības komisija, un tā atbalstīja likumprojektu par skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Maskava apsolīja darīt visu iespējamu, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības Latvijā iegūt izglītību krievu valodā. Krievijas ĀM regulāri pievērš ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Krievijas Valsts Dome saistībā ar skolu reformu pieņēmusi iesniegumu par ekonomiska rakstura pasākumiem attiecībā pret Latviju.

Ziņu lente
0