Politika

Eiropas Parlaments "gāzis" Venecuēlas likumīgo prezidentu

© Sputnik / Марко Бельо / Pāriet pie mediju bankasЛидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе
Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlaments "Rietumu demokrātijas" labākajās tradīcijās ar balsu vairākumu atzinis par Venecuēlas "leģitīmo pagaidu prezidentu" opozīcijā strādājošo Huanu Gvaido, apejot likumīgi ievēlēto valsts vadītāju Nikolasu Maduro.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti ar 439 balsīm "par" apstiprināja rezeolūciju, kurā Brisele atzīst Venecuēlas parlamenta spīkeri, opozicionāru Huanu Gvaido par Venecuēlas "leģitīmo pagaidu prezidentu". Pret rezolūciju balsoja 104 politiķi, 88 – atturējās, vēsta Sputnik Igaunija.

​"Eiropas Parlaments ir pirmā Eiropas institūcija, kas to paveikusi," – aģentūra RIA Novosto citēja EP spīkeri Antonio Tajāni. Eiropas galvenā likumdošanas struktūra aicināja ES diplomātisko dienestu un Eiropas valstis pieņemt līdzīgu lēmumu. Iepriekš Parīze, Berlīne un Madride pauda gatavību atbalstīt opozicionāru Huanu Gvaido, ja pašreizējais prezidents Nikolass Maduro astoņu dienu laikā neizsludinās jaunas prezidenta vēlēšanas. Spānijas premjerministrs Pedro Sančess uzsvēra, ka nevēlas gāzt vai sēdināt posteņos Venecuēlas valdību, taču valstij esot vajadzīga "demokrātija un brīvas vēlēšanas".

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atzīmēja, ka šīs prasības ir dīvainas, un norādīja, ka Parīzes, Berlīnes un Madrides paziņojumi par situāciju Venecuēlā ir identiski, turklāt publiskoti vienlaikus. Valstu "vienprātību" viņa salīdzināja ar kori.

Iepriekš vēstīts, ka politiskā krīze Venecuēlā padziļinājās 23. janvārī, kad opozīcijas līderis Huans Gvaido pasludināja sevi par valsts pagaidu vadītāju. Viņu atbalstīja ASV, Brazīlija, Kanāda, Argentīna, Paragvaja, Gruzija, Albānija un vairākas citas valstis.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро целует флаг - Sputnik Latvija
Bloomberg: Anglijas Banka atteikusies izsniegt Venecuēlas prezidentam valsts aktīvus

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro sarāva diplomātiskās attiecības ar Vašingtonu un savā uzrunā nācijai uzvēra, ka tikai viņš ir konstitucionālais valsts vadītājs, kurš guvis uzvaru tiešajās tautas vēlēšanās, bet Gvaido ir ASV marionete. N.Maduro pusē nostājās armija.

Krievija atbalstīja Venecuēlas likumīgo prezidentu Nikolasu Maduro. Krievijas ĀM aicināja Venecuēlas saprātīgi domājošo opozīciju nekļūt par "bandiniekiem svešā šaha spēlē". Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka ASV un vairāku citu valstu lēmums atzīt "pagaidu prezidentu"  Venecuēlā liecina, ka tās "pielikušas roku" minētajā situācijā.

Ziņu lente
0