"Pasažieru vilcienam" aizliedza iegādāties spāņu elektrovilcienus

© Sputnik / Sergey MelkonovДизельный поезд АО "Pasažieru vilciens" на Рижском железнодорожном вокзале
Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai bija jāiegādājas 32 elektrovilcieni 225 miljonu eiro vērtībā no spāņu Talgo.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedza "Pasažieru vilciens" noslēgt līgumu ar spāņu kompāniju Patentes Talgo S. L. (Talgo) par jaunu elektrovilcienu piegādi, teikts IUB mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Железная дорога - Sputnik Latvija
Matīss: Latvija iegādājusies elektrovilcienus trīsreiz dārgāk, nekā Igaunija

IUB rīkojums atceļ iepirkumu komisijas lēmumus par vilcienu piegādes pārrunu procedūras rezultātiem. "Pasažieru vilciens" likts 20 darbdienu laikā novērst trūkumus, kuru konstatējusi Pieprasījumu izskatīšanas komisija, atkārtoti veikt iesniegto piedāvājumu izvērtēšanu un informēt par pieņemtajiem lēmumiem IUB un visus pretendentus.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka "Pasažieru vilciens" iegādāsies jaunus elektrovilcienus no spāņu kompānijas Talgo. Tai jāpārdod Latvijai 32 pasažieru elektrovilcieni par 225,303 miljoniem eiro. Līgumcenā iekļauta vilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde, rezerves daļu fonda piegāde pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācība.

Jaunie elektrovilcieni tiks piegādāti pakāpeniski, sākot ar 2020. gada beigām līdz 2023. gadam.

"Pasažieru vilciena" izsludinātajā elektrovilcienu iepirkumā pieteicās četri pretendenti - Spānijas "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas kompānija "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A." (CAF) un Čehijas uzņēmums "Škoda vagonka a.s.". Piedāvājumi vērtēti, ņemot vērā vilcienu paredzamās ekspluatācijas izmaksas ilgtermiņā visā vilcienu ekspluatācijas laikā jeb 35 gados.

Grigulis paskaidroja, ka starp pretendentiem izraudzīts uzņēmums Talgo, jo tas konkursam iesniedzis izdevīgāko piedāvājumu, ņemot vērā domājamos vilcienu ekspluatācijas izdevumus noteiktajā periodā.

Электропоезд ER2-1300 на станции Елгава - Sputnik Latvija
Čehu kompānija iesniegusi sūdzību pret "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumu

Līdz 2024. gadam "Pasažieru vilciens" ieguldīs jaunu elektrovilcienu, to aprīkojuma un rezerves daļu fonda iegādē līdz 259 miljoniem eiro no valsts budžeta – šādu iniciatīvu atbalstīja aizejošā valdība. Nauda tiks novirzīta jaunu vilcienu sastāvu, detaļu un apkalpošanas iekārtu iegādei, kā arī depo celtniecībai.

Decembra sākumā  Čehu kompānija Škoda Vagonka vērsusies Iepirkumu uzraudzības birojā ar iesniegumu par pārkāpumiem "Pasažieru vilciens" organizētā elektrovilcienu iegādes tendera pārrunu procedūrā.

Saskaņā ar Škoda Vagonka biznesa attīstības direktora Romāna Sorkina paziņojumu, kompānija bijusi pārsteigta ar "Pasažieru vilciens" lēmumu, jo līguma gadījumā ar Talgo kopējās vilcienu izmaksas būs par 10 miljoniem eiro lielākas. Čehu firma apgalvo, ka tās piedāvājums bija finansiāli izdevīgāks: izmaksas uz vienu sēdvietu gadā sastāda 893,59 eiro.

Ziņu lente
0