Latvijas simtgades antirekords – dzimstības sarukšana

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasРебенок
Ребенок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai labāk izprastu dzimstības katastrofu Latvijā, var iztēloties, ka pēdējo trīs gadu laikā katru gadu pusotra mēneša garumā nepiedzima neviens mazulis.

RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Savu simtgades gadu Latvija noslēdza ar nebijušu antirekordu, vēsta Grani.lv, atsaucoties uz Neatkarīgā.

2018. gada decembrī Latvijā bija piedzimuši 1292 bērni. Tas ir absolūts mēneša antirekords valsts vēsturē.

Izprast dzimstības problēmas nopietnību valstī pēdējo trīs gadu laikā var, ja iztēlojas, ka katru gadu pusotra mēneša laikā valstī nepiedzima neviens bērns.

Беременность - Sputnik Latvija
Dzimstība Latvijā: prognozes nemierina

Turklāt tik zems dzimstības līmenis ļauj domāt, ka kādreiz Latvijā piedzims mazāk nekā 1000 bērni mēnesī.

Iepriekš ziņots, ka Latvijas jaunais premjerministrs Krišjānis Kariņš, vēl būdams kandidāts, piedāvāja izveidot valdībā demogrāfijas lietu ministra amatu. Šim amatam Kariņš grasījās norīkot Nacionālās apvienības pārstāvi, septiņu bērnu tēvu Imantu Parādnieku.

Taču, kā liecināja Kantar TNS aptauja iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 60 gadiem, astoņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem (81%) iebilst pret demogrāfijas lietu ministra amata izveidošanu.

Līdz ar to jaunu ministra amatu nolēma neveidot. Taču Parādniekam jaunajā valdībā tomēr uzticēja demogrāfisko jautājumu risināšanas nozari un speciāli izveidoja premjera padomnieka amatu demogrāfijas jautājumos.

Demogrāfiskā krīze Latvijā

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, dzimstība Latvijā krītas jau otro gadu pēc kārtas.

CSP konstatēja, ka no 2018. gada janvāra līdz novembrim valstī piedzimuši 17 800 bērni, kas ir gandrīz par 7,5% mazāk nekā 2017. gadā. Eksperti to skaidro ar grūtniecības vecuma sieviešu skaita samazināšanos.

Latvija ietilpst pasaules valstu desmitniekā ar visstraujāko iedzīvotāju skaita samazināšanos. Saskaņā ar demogrāfu prognozēm, 2030. gadā valstī varētu palikt vien 1,7 miljoni cilvēku, savukārt 2050. gadā – 1,52 miljoni. Eksperti skaidro, ka iedzīvotāju skaits samazināsies emigrācijas un mirstības dēļ, kura pārsniedz dzimstību.

Ziņu lente
0