Politika

Kariņš negrasās atteikties no ASV pilsonības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krišjānis Kariņš paziņoja, ka ir ASV un Latvijas pilsonis kopš dzimšanas un nav aizdomājies par atteikšanos no Amerikas pases pēc kļūšanas par premjeru.

RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Jaunais Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja LNT raidījumā "900 sekundes", ka nav domājis atteikties no otrās pilsonības.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Mamikins pastāstīja, kā Kariņš ieteicis viņam kļūt par etnisku latvieti

Divdesmit trešajā janvārī Saeima apstiprināja Latvijas jauno valdību, to vadīs Krišjānis Kariņš no partijas "Jaunā Vienotība", kuram līdztekus Latvijas pasei ir arī Amerikas pilsonība.

Pēc Kariņa kļūšanas par Latvijas premjerministru žurnālisti pavaicāja viņam, vai viņš taisās atteikties no ASV pilsonības. Uz ko premjers atbildēja, ka par to neesot domājis un ir abu valstu pilsonis kopš dzimšanas.

Krišjānis Kariņš piedzima 1964. gada 13. decembrī Vilmingtonā, Delavēras štatā, ASV Amerikas latviešu ģimenē. Viņa vecāki pārvācās uz ASV 20. gadsimta 50. gados no Zviedrijas, kur no Latvijas emigrēja viņu vecāki 1944. gadā.

Kariņš ieguva izglītību ASV. Viņš mācījās Svētā Jāņa koledžā Anapolisā, vēlāk studēja lingvistiku Pensilvānijas Universitātē. ASV Kariņš ieguvis filoloģisko zinātņu doktora grādu.

Uz Latviju Kariņš atbrauca 1994. gadā, kur kādu laiku pasniedza sociolingvistiku Latvijas Universitātē, kā arī nodarbojās ar biznesu, nodibinot kompāniju "Lāču ledus", kura ražo un izplata ledu un saldētos produktus. Kariņš vadīja kompāniju līdz 2002. gadam. Tāpat 1999.-2000. gadā vadīja kompāniju "Formula" (auto tehnikas un orgtehnikas tirdzniecība).

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
"Ar jaunu Kariņu": Saeima apstiprinājusi Latvijas valdību

Kariņš bija viens no partijas "Jaunais laiks" dibinātājiem (kura 2010. gadā iegāja blokā "Vienotība", kopš 2018. gada – partija "Jaunā Vienotība"), 2002. gadā un tajā pašā gadā tika ievēlēts Saeimā. Kariņš bija "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs no 2002. līdz 2004. gadam un ekonomikas ministrs Aigara Kalvīša valdībā no 2004. gada decembra līdz 2006. gada aprīlim. 2007. gada martā kļuva par vienu no diviem "Jaunā laika" līderiem (kopā ar Eināru Repši).

2009. gadā Kariņš tika ievēlēts Eiroparlamentā, kur strādāja līdz 2019. gadam (Eiropas Tautas partijas frakcija). Viņš bija Finanšu noziegumu un Ekonomiskās krīzes komitejas priekšsēdētāju vietnieks, Rūpniecības, pētījumu un enerģētikas lietu komitejas un vairāku apakškomiteju loceklis. Tāpat viņš bija Eiropas Tautas partijas Ekonomikas un apkārtējās vides problēmu darba grupas priekšsēdētāja vietnieks.

Kariņš ir precējies, viņa ģimenē ir četri bērni.

Ziņu lente
0