Pastardienas pulkstenis rāda divas minūtes līdz kodolkara pusnaktij

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projekta autori uzskata, ka "šodien Pastardienas pulkstenis ir tikpat tuvu pusnaktij, kā 1953. gadā, kad cilvēku bailes no aukstā kara, iespējams, bija vislielākās".

RĪGA, 25. janvāris - Sputnik. "Pastardienas pulkstenis", kas simboliski atspoguļo kodolkara un klimatisko draudu bīstamības līmeni, apturēts pie iepriekšējās atzīmes, informēja Čikāgas universitātes projekta The Bulletin of the Atomic Scientists autori.

Patlaban pulkstenis rāda bez divām minūtēm pusnakti, atgādināja aģentūra RIA Novosti.

Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 20 декабря 2018 - Sputnik Latvija
Putins pastāstīja, kas spēj novest pie globālas kodolkatastrofas

Izdevums paskaidroja, ka pieņemtais lēmums nevis liecina par stabilitāti, bet gan raida nopietnu brīdinājumu visai pasaulei.

Projekta autori uzskata, ka "šodien Pastardienas pulkstenis ir tikpat tuvu pusnaktij, kā 1953. gadā, kad cilvēku bailes no aukstā kara, iespējams, bija vislielākās".

Vienlaikus atzīmēts, ka situācija varētu uzlaboties, ja pasaules līderi centīsies panākt pozitīvas izmaiņas.

Pastardienas pulkstenis

Pastardienas pulkstenis pirmo reizi parādījās uz The Bulletin of the Atomic Scientists vāka 1947. gadā.

Līdz pusnaktij atlikušais laiks simbolizē spriedzi starptautiskajā situācijā. Pati pusnakts nozīmē kodolkataklizmas brīdi.

Kodolbumbas sprādziens, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vašingtona atsvaidzina "ierobežota kodolkonflikta" ideju

Lēmumu pārbīdīt pulksteņrādītājus pieņem žurnāla direktoru padome sadarbībā ar ekspertiem, kuru vidū ir arī 18 Nobela prēmijas laureāti. Pēdējos gados pulksteņrādītāji tiek pārbīdīti tikai uz priekšu.

Visā Pastardienas pulksteņa pastāvēšanas laikā tā rādītāji pārbīdīti 23 reizes. Visattālāk – par 17 minūtēm – rādītāji tika atbīdīti 1991. gadā pēc aukstā kara beigām.

Pērn rādītājs atkal tika piebīdīts tuvāk pasaules galam par 30 sekundēm (līdz 23:58), ņemot vērā ASV un KTDR attiecību saasināšanos. Tik tuvu pusnaktij tie nav bijuši kopš pirmā ūdeņraža bumbas izmēģinājuma 1953. gadā.

Ziņu lente
0