Apmest un piekrāsot: "hruščovku" balkoniem liels remonts nav vajadzīgs

CC0 / PxHere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai 1% balkonu padomju laikos celtajās mājās Latvijā ir nonācis tik sliktā stāvoklī, ka to ekspluatācija vairs nav iespējama.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes pētījuma autori iesaka vairākus problēmas risinājuma variantus, vēsta Grani.lv.

Iepriekš vēstīts, ka pētījums veikts pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma. Ziņots, ka inženieri aplūkojuši 1950.-1991. gadā celto daudzdzīvokļu ēku balkonus. Grani.lv precizēja, ka speciālisti aplūkojuši 1090 balkonus 29 daudzdzīvokļu mājās – tika apsekotas minētajā periodā būvētās 316. un 318. sērijas mājas.

Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Pat nepamanīsi kā nobruks: "hruščovku" balkoni Latvijā ir dzīvībai bīstami

Liela daļa balkonu patiešām ir sliktā stāvoklī, taču pārsvarā problēmu iespējams novērst, izremontējot balkonu konstrukcijas. 418 gadījumos 316. sērijas ēkās konstatēti tērauda profilu bojājumi korozijas rezultātā, bet 45% balkonu konstatēti tikai vispārēji bojājumi.

Tikai 1% balkonu ir nolietoti tiktāl, ka iespējama tikai to demontāža. 3% gadījumu bojājumu novēršanai nepieciešami darbietilpīgi pasākumi.

Pārējiem balkoniem ( 51%) nepieciešami tikai lokāli remonta darbi, lai to stāvoklis nepasliktinātos. Piemēram, piedāvāts attīrīt 316. sērijas ēku balkonu tērauda profilus no korozijas un pārklāt ar aizsarglīdzekli, papildus paredzot lietusūdens novadi.

Inženieri iesaka arī iekļaut grozījumus normatīvajos aktos par balkonu obligātu apsekošanu, ko veic sertificēti speciālisti, pirms sākt konstrukciju masveida remontu.

Jāpiebilst, ka balkonu remonts izmaksā dārgi. Ekonomikas ministrijas pārstāvis Edmunds Valantis pastāstīja, ka, saskaņā ar aplēsēm, izdevumi viena balkona izremontēšanai pārsniedzot 200 eiro, atsevišķos gadījumos – līdz 1000 eiro. Vecā balkona demontāža un jauna uzstādīšana izmaksās 4000 eiro.

Ziņu lente
0