Viedoklis

Danči uz ukraiņu caurules un ap to. Starp Briseli un Maskavu

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasМагистральный газопровод
Магистральный газопровод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavas, Kijevas un Briseles trīspusējās pārrunas par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu 2020. gadā pēc līguma termiņa beigām nesušas jau iepriekš paredzamu rezultātu. Puses nav vienojušās.

Vienošanās pat netika gaidīta – patlaban tā ir rutīna, un būtu grūti gaidīt kādu citu, kaut mazliet pozitīvāku rezultātu. Tikai viena raksturīga detaļa: protams, gan Ukrainas, gan Krievijas Federācijas pārstāvji tikās ar presi pēc pārrunām, taču abi pārsvarā sarunājās ar savas valsts mediju pārstāvjiem. Arī tā ir ikdiena, portālā RIA Novosti pastāstīja Dmitrijs Lekuhs.

Principā, šī pārrunu rauda izgāšanās bija sagaidāma, turklāt nevis ekonomisko, bet gan tīri politisku apsvērumu dēļ, neskatoties uz delegāciju augsto līmeni (no Krievijas parrunās piedalījās enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks un "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers, no Ukrainas – ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins un "Naftogaz" galva Andrejs Koboļevs, no ES – enerģētikas komisārs Marošs Ševčovičs). Pie tam visas "augstās puses" vienlīdz labi saprata, patiesībā nav nemaz par ko un ar ko vienoties, tāpēc banāli izmantoja iespēju, lai "ieskicētu pozīcijas" un "nodotu piedāvājumus".

Официальный визит президента РФ В. Путина в Сербию - Sputnik Latvija
"Krievijas gāze – labākā". Ko apsprieda Krievijas un Serbijas prezidenti

Viss ir pavisam vienkārši.

Pirmkārt, Ukrainā gaidāmas vēlēšanas, un nebūt nav droši, ka pēc tam gan tagadējais ārlietu minstrs, gan – pats galvenais - "Naftogaz" galva Andrejs Koboļevs banāli saglabās savus posteņus. Turklāt "Naftogaz" vadības iet uz beigām līgumu termiņi, un jaunā vara jau pieņems lēmumus – pagarināt tos, vai ne. Piemēram, Jūlijai Timošenko var būt savs viedoklis par nozari, kam viņa veltījusi ilgus mūža gadus un pat pasēdējusi cietumā par savdabīgajām domām par ekonomisko procesu norisi tajā.

Arī Petro Porošenko uzvaras gadījumā var "ievest" nozarē pavisam citus cilvēkus.

Tādos apstākļos Ukrainas pārstāvji trīspusējās pārrunas izmanto nevis ar mērķi izstrādāt kaut kādus praktiskus risinājumus, bet gan priekšvēlēšanu cīņām. Ir bezjēdzīgi pūlēties panākt vienošanos ar viņiem tamlīdzīgā situācijā.

Вентиль на трубопроводе газораспределительной станции - Sputnik Latvija
Sastāvējusies prece. "Turcijas straumes" dēļ Ukrainas gāzesvads krītas cenā

Otrkārt, radusies problēma arī vidutājiem – Eiropas Komisijas pārstāvis Marošs Ševčovičs 1. februārī dosies divus mēnešus ilgā atvaļinājumā, lai balotētos Slovākijas prezidenta postenim. Viņa vietā stāsies Eiropas komisārs enerģētikas un klimata jautājumos Migels Ariass Kanjete, kura priekšstati gan par Krievijas gāzi, gan par Ukrainas tranzītu, iespējams, ir visai savdabīgi – visas šīs nianses ne mazākajā mērā neskar viņa dzimto Spāniju. Nē, Krievijas gāzi tur pērk, pēdējā laikā pat visai labprāt, taču Spānija iegādājas tikai SDG. Pērn Novatek piederošais "Jamal SPG" un Spānijas uzņēmums Gas Natural Fenosa parakstīja solīdu līgumu – tas paredz, ka līdz 2041. gadam Spānijā ieradīsies 37 tankkuģi gadā ar SDG no Krievijas. Iespaidīgs ir arī apjoms: plānots piegādāt 3 miljardus kubikmetru gāzes. Taču līgums nav ne mazākajā mērā saistīts ar cauruļvadiem, tranzītu cauri Ukrainai, par ne ar "Gazprom". Vēl viena finese: neatkarīgi no Slovākijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem, Kanjete ieņems posteni tikai divus mēnešus, un šajā laikā netiek plānotas nekādas pārrunas minētajā jautājumā, arī ne trīspusējās tikšanās. Pēc tam postenī no jauna atgriezīsies Šefčovičs, vai to ieņems cits ierēdnis. Arī tas nesekmēs problēmas praktisko risinājumu.

Строительство морского участка газопровода в акватории Черного моря. - Sputnik Latvija
Mediji: "Gazprom" pieņēmis lēmumu par "Turcijas straumes" maršrutu

Jāpiebilst, ka arī Krievijas delegācijas acīs dalība pārrunās lielākoties bija svarīga politisku, nevis ekonomisku apsvērumu dēļ. Tie ir sekojoši: lūk, šeit mēs esam. Ja jau esam apsolījuši saglabāt zināmu tranzītu cauri šai teritorijai, esam gatavi pārrunām ar Ukrainu. Starp citu, mums ir stabili piedāvājumi: dodiet konkurētspējīgu tranzīta cenu, un jums viss būs kārtībā. Un vēl pātrauciet to cirku ar Ukrainas prasībām kompensēt zaudējumus, ko nes "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi.

Tāpēc no Krievijas puses izskanējuši tikai divi noteikumi: atrisināt pašreizējās problēmas un tiesvedību un vienoties par saprātīgu cenu. Aleksandrs Novaks par to izteicās ļoti skaidri: "Vajag radīt ekonomiskos noteikumus, kuri spētu konkurēt ar citiem virzieniem: to pašu "Ziemeļu straumi" un "Turcijas straumi".

Tas arī viss.

Gāzesvads - Sputnik Latvija
"Politiskā" gāze: godīgs tirgus Baltijas valstīm nesanāk

Pat ja vienoties neizdosies, nekā briesmīga nebūs – apvaicājieties Migelam Ariasam Kanjetem, viņš jums pastāstīs par sašķidrināto gāzi no Jamalas. Tā nemaz nav briesmīga.

Varbūt tikai mazliet dārgāka.

Uz redzēšanos, tiksimies maijā, kad ieplānota nākamā tikšanās ministru līmenī trīs pušu formātā. No visas sirds ceram, ka maijā būs ar ko un par ko runāt.

Ziņu lente
0