Tiesa atgriež Gapoņenko lietu citam prokuroram

© Фото Руслан ПанкратовАлександр Гапоненко
Александр Гапоненко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesa nolēmusi tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko lietu atgriezt citam prokuroram – pēc amata augstākstāvošam prokuroram.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atgriezusi prokuratūrai krimināllietu attiecībā pret tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko, vēsta Press.lv.

Tiesa nolēmusi nosūtīt krimināllietu augstākstāvošam prokuroram, paziņoja tiesā.

Drošības policija aizturēja "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāju, mazākumtautību tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko 20. aprīlī. Dienu vēlāk tika sankcionēts viņa arests uz diviem mēnešiem. Tiesa atteicās mainīt drošības līdzekli.

Игроки хоккейного клуба Динамо Рига - Sputnik Latvija
Viedoklis
Varbūt iesēdināt arī Rīgas "Dinamo" pilnā sastāvā

Gapoņenko izvirza apsūdzību pēc trim Krimināllikuma pantiem: 78. pants — nacionālā naida kurināšana, 80. pants — darbības rosināšana pret Latviju, 81. pants — palīdzības sniegšana ārzemju valstij tās darbībā pret Latviju. Saskaņā ar apsūdzības slēdzienu, šai personai inkriminētās darbības lielākoties izpaudās kā publikācijas Internetā.

Rīgas tiesa 23. augustā atbrīvoja Gapoņenko no aresta. Prokuratūra piemēroja viņam divus ierobežojošos soda pasākumus – aizliegums izbraukt no Latvijas bez prokurora atļaujas un pienākums paziņot par dzīvesvietas maiņu.

Gapoņenko uzskata, ka viņa arests ir DP mēģinājums atriebties par krievu iedzīvotāju tiesību un brīvību pārkāpumu kritiku, kā arī apturēt viņa uzsākto materiālu vākšanu par mazākumtautību genocīdu Latvijā. Viņš norāda, ka viņam nav nekādu cerību uz taisnīgu tiesu Latvijā — valdība un Iekšlietu ministrija cenšas ietekmēt tiesu. Šī iemesla dēļ Gapoņenko vērsies Starptautiskās kriminālās tiesas prokuratūrā, kurā lūdz novērst vajāšanu no Drošības policijas puses.

Журналист Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Aleksejeva un Sumarokova lieta: pēdējā robeža cīņā par vārda brīvību

Atrodoties cietumā Gapoņenko izteica raizes par savu dzīvību, jaunajā paziņojumā Facebook Gapoņeko tāpat norādīja, ka uzskata, ka ar viņu varētu izrēķināties. Par jaunu raižu iemeslu kļuva dīvains zvans it kā no slimnīcas, kur viņam bija ieplānota operācija. Cilvēks, kurš ar viņu runāja krievu valodā bez akcenta, pavaicāja, vai Gapoņenko patiešām ieradīsies klīnikā nozīmētajā laikā. Pēc divām dienām tiesību aizstāvis nolēma pārzvanīt uz numuru, no kura iepriekš tika saņemts zvans, viņam atbildēja pavisam nepazīstama sirmgalve, savukārt numurs vispār nepieder klīnikai. "Tā es arī neaizgāju uz slimnīcu – ziniet, piesardzība nebūs lieka," uzrakstīja Gapoņenko.

Ziņu lente
0