Latvijas celtniekus apsūdz bezatbildībā un skopumā

© Foto : pixabay.com / WDnetStudioСтроительство, подъемные краны
Строительство, подъемные краны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārzemju darbinieku pielaide Latvijas celtniecības pakalpojumu tirgum ir jāatvieglo – no tā valsts būs vienīgi ieguvējos, pārliecināta Lelde Laviņa.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Ārzemju kompānijas celtniecības nozarē nereti piedāvā zemākas cenas, taču uzņemas lielu atbildību, salīdzinot ar Latvijas komersantiem. Lai ārzemju uzņēmēji varētu strādāt Latvijā bez starpniekiem, šis tirgus ir jāliberalizē, paziņoja advokātu biroja Sorainen partnere Lelde Laviņa, vēsta Dienas Bizness.

"Ja ārvalstu komersanti piedāvā lētāku cenu un gatavi uzņemties atbildību, valstij būtu jāliberalizē būvniecības tirgu, lai ārvalstu komersanti varētu strādāt šeit pa tiešo, nevis ar Latvijas uzņēmumu starpniecību," uzskata viņa.

Tāpat Laviņa iestājas par latviešu valodas zināšanu sertifikāta iegūšanas procesa atvieglošanu. "Liberalizējot būvniecības tirgu, mēs panāktu, ka ārvalstu pieredze ienāktu Latvijā. Vietējais būvniecības tirgus no tā tikai iegūtu un tas uzlabotu vietējo tirgu," pateica Laviņa.

Strādnieks - Sputnik Latvija
Būvuzņēmuma vadītājs: viesstrādnieki strādā kvalitatīvāk, nekā latvieši

Jautājums par imigrācijas politikas pārskatīšanu darbaspēka problēmu atrisināšanas nolūkos ir iekļauts Krišjāņa Kariņa valdības deklarācijā.

Vakar jautājumu par darbaspēka trūkuma problēmas risinājumu Latvijā ar kontrolējamu imigrāciju izskatīja arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisijā. Uz sēdi tika pieaicināti tostarp arī Latvijas Ārzemju investoru padomes pārstāvji, kuri prezentēja nesen publicētā investīciju vides reitinga secinājumus.

Pēc pētījuma autora Arņa Saukas sacītā, darbaspēka deficīta problēmu investori uzskata par ļoti nopietnu. Viens no risinājumiem ir robežu atvēršana strādniekiem un normu izstrāde, kuras regulē migrāciju.

Deputāts Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!") apspriedes laikā atzīmēja, ka Latvijā var "slēpt galvu smiltīs, taču uzņēmumi jau ir atraduši risinājumu, piesaistot darbiniekus caur Poliju".

Сварка - Sputnik Latvija
Elektriķi un metinātāji Latgalē nevēlas strādāt par 900 eiro

Savukārt Tieslietu ministrijas parlamenta sekretārs Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka viņa partijas pozīcija darbaspēka ievešanas jautājumā nav mainījusies, un Nacionālā apvienība neatbalstīs imigrāciju. "Kamēr būsim valdībā, nepieļausim masveidīgu viesstrādnieku iebraukšanu," paziņoja viņš.

Darbaspēka problēmu viņš aicina risināt uz Latgales, pirms pensionēšanās vecuma cilvēku un reemigrācijas rēķina.

"Es personīgi esmu politikā, lai nepieļautu, ka atkārtojas jauni kolonizācijas viļņi. Es darīšu visu, lai tas nenotiktu legālā veidā," pateica Iesalnieks.

Ziņu lente
0