Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju nezina savas tiesības veselības aprūpes nozarē

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasМедсестра накладывает гипс пациенту
Медсестра накладывает гипс пациенту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāju apmierinātības pētījums par medicīnisko pakalpojumu kvalitāti Latvijā konstatējis, ka Latvijas iedzīvotāji slikti pārzina gan veselības aprūpes sistēmu kopumā, gan arī pacientu tiesības.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Saskaņā ar pētījuma datiem, Latvijas iedzīvotāji ir slikti informēti par savām tiesībām veselības aprūpes nozarē, raksta Grani.lv.

Pēc vienas no pētījuma autoru Aivitas Putniņas sacītā, Latvijā pastāv problēmas tieši ar pacientu tiesību zināšanām un to izmantošanas iespējām.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Viņa norādīja, ka ienākumu nevienlīdzība, nepietiekamā izglītotība veselības jautājumos un situācija ar dzimumu nevienlīdzību apdraud Latvijas Satversmes iedzīvotājiem garantētās tiesības uz veselības aprūpi.

Saskaņā ar aptaujas datiem, tikai 51% Latvijas iedzīvotāju zina par pacienta tiesībām, savukārt kur jāvēršas gadījumos, kad pakalpojumi netiek sniegti atbilstošā veidā, zina vien 36% iedzīvotāju.

Sievietes vislabāk zina pacientu tiesības, slikti veselības aprūpes sistēmā orientējas jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Problēmas pastāv arī iedzīvotāju informētībā par valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Latvijā 57% iedzīvotāju zina, kur ir jāmeklē informācija par tiem, turklāt tikai 21% ir pilnībā pārliecināti, ka zina to. Ar informācijas funkcionalitāti ir apmierināti 47% iedzīvotāju, pilnībā apmierināti ir 18%.

Pētījumā, kurš tika rīkots no 2018. gada augusta līdz oktobrim, piedalījās 3040 cilvēki.

Ziņu lente
0