Viedoklis

Politologs par ASV raķešu aizsardzības jauno stratēģiju: Tramps grib noķert divus zaķus

© SputnikПолитолог Ростислав Ищенко
Политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Sistemātiskās analīzes un prognožu centra prezidents, politologs Rostislavs Iščenko komentēja ASV raķešu aizsardzības jauno stratēģiju, ko publiskoja Donalds Tramps.

RĪGA, 20. janvāris — Sputnik. 17. janvārī ASV prezidents Donalds Tramps iepazīstināja valsts Aizsardzības ministriju ar ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas attīstības jauno stratēģiju, portālā Sputnik Igaunija vēsta Aleksejs Stefanovs.

Savienotās Valstis apdraud Ķīna, KTDR, Irāna un it īpaši Krievija, kuras jaunākie militārie izstrādājumi met izaicinājumu ASV aizsardzības sistēmām. Pēc šī paziņojuma sākās saruna par "zvaigžņu karu" jaunu fāzi, jo Pentagons plāno izstrādāt koncepciju par PRA jauno sistēmu dislokāciju kosmosā.

"Es to sauktu nevis par "zvaigžņu karu" jaunu posmu – tas drīzāk ir amerikāņu sen apspriestās tēmas turpinājums par pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi, kas spētu nodrošināt visu Savienoto Valstu teritoriju," – uzskata Rostislavs Iščenko.

Viņš atgādināja, ka ASV ārpolitikas koncepcijas pamatā vienmēr ir bijis fakts, ka Savienoto Valstu teritorija ir nesasniedzama jebkura domājamā pretinieka iebrukumam. Izņēmumu veidoja tikai XX gs. 70. gadi, kad pasaulē izveidojās raķešu un kodolieroču paritāte.

ASV ballistiskā raķete Pershing-2  - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts domi satrauc ASV iespējamā vēlme atjaunot Pershing tehnoloģijas

"Pēc Padomju Savienības sabrukuma ASV uzskatīja, ka spēj radīt PRA sistēmu, kas pasargātu savu teritoriju. Uz šīs bāzes veidojās visa viņu ārpolitika, un, kā noprotu, viņi vēl nav gatavi mainīt šo koncepciju. Iespējams, zināmā mērā viņi saprot, ka tuvākajos gadu desmitos to īstenot neizdosies, taču valstis savu dzīvi plāno nevis par pieciem vai desmit gadiem, bet gan gadsimtiem uz priekšu. Tādējādi jaunu starpkontinentālo ieroču parādīšanās Krievijā, kas nivelē visas tagadējās pretraķešu aizsardzības sistēmas, liek Savienotajām Valstīm papūlēties radīt jaunu, modernāku pretraķešu aizsardzības sistēmu, kurā tiktu iekļautas agrīnās reģistrācijas sistēmas un kas ļautu stāties pretī jaunajiem Krievijas ieročiem. Man šķiet, tāpēc viņi arī ziņo par iespējām izvērst atbilstošas sistēmas kosmosā," — paskaidroja eksperts.

Jebkurai darbībai starptautiskajā politikā ir vairāki stāvi, vairāki notikumu tālākas virzības varianti, ir pārliecināts politologs, tāpēc orientācija uz vienu notikumu attīstības variantu ir drošs ceļš pretī sakāvei – notikumi var sākt iet uz priekšu saskaņā ar citu variantu.

ASV karavīri - Sputnik Latvija
ASV Gaisa kara spēki izjūt finansējuma un tehnikas trūkumu

"Patlaban Savienotās Valstis pūlas minimizēt savus stratēģiskos zaudējumus, piespiežot Krieviju atteikties no jaunā bruņojuma izvēršanas un iznīcināt  jau izvērstās raķetes, kas apdraud ASV. Tātad kosmosa militarizācijas perspektīva ir viens no kaulēšanās elementiem. Ja atceraties, Vladimirs Vladimirovičs (Putins – red.) teica: "Tu izej pagalmā, iežmiedzis sasvīdušā dūrītē konfekti, tev saka: "Iedod." Bet tu atbildi: "Un ko tu man dosi?" Bet mēs neizvērsīsim PRA sistēmas kosmosā. Iespējams, šis plāns pat neīstenosies, taču amerikāņi mēģinās izspiest no tā kaut kādus labumus sev," – uzskata Iščenko.

Politologs ir pārliecināts, ka Trampa paziņojuma pamatā ir vēl viens aspekts. Savos priekšvēlēšanu solījumos viņš minēja Pentagona izdevumu palielināšanu, amerikāņu armijas pārapbruņošanu, ASV ekonomikas attīstību.

"Tāda mūsdienīga tehnoloģiskā sistēma atbilst visiem trim solījumiem. Tai būs vajadzīga milzīga nauda, sāksies armijas pārapbuņošana, un, ja PRA tiks izveidota, tā neapšaubāmi veicinās ASV ekonomikas attīstību. Tātad līdztekus visam pārējam tā ir arī Trampa priekšvēlēšanu solījumu pildīšana," – uzskata eksperts.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
No Aļaskas līdz kosmosam: kas teikts Pentagona ziņojumā par PRA paplašināšanu

Pie tam pašreizējā situācija no jauna demonstrē dubultos standartus ASV politikā. No vienas puses, Savienotās Valstis pieprasa, lai citas valstis samazinātu jauna bruņojuma izstrādi, taču pašas paziņo, ka sāks šo darbu, ziņo, ka tiek radīti līdzekļi pretinieka raķešu pārtveršanai visās lidojuma fāzēs pēc starta. Taču šādi dubultie standarti novedīs pie jaunas bruņošanās sacīkstes pasaulē.

"Dubultie standarti veido ASV politikas pamatus. Lai ko darītu ASV, tie vienmēr būs dubultie standarti. Noteikumi visu laiku mainās, taču tos jāraksta Savienotajām Valstīm, uzskata Vašingtona," – paskaidroja eksperts.

Ziņu lente
0