Gandrīz pusei pensionāru Latvijā draud nabadzība

CC0 / freeimages / Пенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katra otrā pensionāre un katrs trešais pensionārs Latvijā dzīvo uz nabadzības riska robežas.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Latvija kopā ar Lietuvu, Igauniju un Bulgāriju ir četras Eiropas valstis, kurās situācija pensionāriem ir visnelabvēlīgākā, vēsta Eurostat.

Jaunākā saņemtā informācija liecina: 2017. gadā Eiropas Savienībā vidēji katrs septītais pensionārs (14,2%) bija pakļauts nabadzības riskam. Salīdzinājumā ar 2016. gadu rādītājs pieaudzis par 0,4 procentpunktiem, bet kopš 2013. gada – par 1,6 procentpunktiem. Līdz 2013. gadam tas kritās.

Igaunijā nabadzība draud 46% pensionāru, Latvijā – 44%, Lietuvā – 37%, Bulgārijā – 32%. Vislabākā situācija ir Francijā, kur nabadzības risks draud tikai 7% pensionāru. Tai seko Slovākija (8%), Dānija, Ungārija un Luksemburga (pa 9%).

Пустой кошелек - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas eksperiments: jo nabagāka valsts, jo augstākas cenas

Visā Eiropas Savienībā nabadzība biežāk draud pensijas vecuma sievietēm, nevis vīriešiem – vidēji sieviešu vidū risks ir augstāks par 2-3 procentpunktiem. Taču Baltijas valstīs situācija ir citāda: Igaunijā 52,6% pensionāru-sieviešu draud nabadzība. Vīriešu vidū situācija ir labāka – nabadzības risks draud 32,6% pensionāru-vīriešu.

Lietuvā starpība sasniedz 16,3 procentpunktus (42,1% - sievietēm un 25,8% - vīriešiem), Latvijā – 14,7 procentpunktus (48,5% - sievietēm un 33,8% vīriešiem). Līdzīga situācija pensionāru vidū izveidojusies arī Bulgārijā, kur 38,4% sieviešu un tikai 23,5% vīriešu draud nabadzība.

Nabadzības priekšā aptuveni vienlīdzīgi ir pensionāri Itālijā un Dānijā (starpība starp vīriešiem un sievietēm sastāda 1 procentpunktu), Spānijā (2 procentpunkti) un Maltā (5 procentpunkti).

Eiropas Savienībā kopā 10,7% iedzīvotāju ir pakļauti nabadzības riskam.

Ziņu lente
0