Latvijā sākusies gripas epidēmija

© Pixabay / MojpeГрипп насморк болезнь
Грипп насморк болезнь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējā gripas saslimšanas intensitāte Latvijā sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) no šodienas, 15. janvāra, izsludina gripas epidēmijas sākšanos Latvijā.

SPKC dati liecina, ka janvāra otrajā nedēļā vienā no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām – Valmierā – tika reģistrēti 163,6 gripas saslimšanas gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, tātad pārsniegta epidēmijas robeža, kura sastāda 100 saslimšanas gadījumu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Rīgā šajā laika periodā reģistrēti 78,6, Jelgavā – 57,7, Ventspilī – 45, Jūrmalā – 35,3, Daugavpilī – 22,8, Liepājā – 13,1 gadījums uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Vidējā gripas saslimšanas intensitāte Latvijā sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Par slimnīcā nonākušiem gripas pacientiem pagājušajā nedēļā paziņoja Rīgas, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils un Jēkabpils slimnīcas, kurās nonākuši 113 pacienti, tostarp 33 ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopš gripas sezonas sākuma saņemtas ziņas par 428 slimnīcā nonākušajiem pacientiem, tostarp 72 pacientiem ar pneimoniju.

Kā atšķirt gripu no saaukstēšanās

Lai būtu drošam par savu diagnozi un uzsāktu pareizu ārstēšanos, uzmanīgi jāizpēta simptomi. Atšķirībā no gripas, saaukstēšanās "pārņem" organismu pakāpeniski. Vājums vai neliela temperatūra var turēties vairākas dienas un nepalielināties.

Gripa izpaužas ar asiem simptomiem: augsta temperatūra, lauzošas sāpes muskuļos, sāpes acīs, drudzis. Tas parasti skaidri norāda uz slimības sākšanos.

Хирурги проводят операцию на открытом сердце - Sputnik Latvija
Vakcīnas, vēža ārstēšana, aknu pārstādīšana: kam tiks atvēlēti papildu miljoni

Saaukstēšanās gadījumā temperatūra var pacelties un turēties 37-38 grādu līmenī.

Gripai raksturīga temperatūra ir virs 38 grādiem, kura parādās saslimšanas pašā sākumā.

Saaukstēšanās praktiski vienmēr notiek ar iesnām, un tās var kalpot par slimības uzsākšanos. Gripas gadījumā parasti nav šāda simptoma, taču dažkārt tas parādās 2. vai 3. saslimšanas dienā.

Saaukstēšanās gadījumā var nebūt klepus, taču dažkārt tas uzrodas ar sāpēm kaklā. Klepus ir raksturīgs gripai un var izraisīt sāpes krūtīs.

Diezgan raksturīgs simptoms saaukstēšanās gadījumā ir sāpes kaklā, savukārt gripas gadījumā sāpes dažkārt parādās tikai 3. vai 4. saslimšanas dienā.

Nepatīkamas sajūtas acīs ("smiltis") saaukstēšanās gadījumā parādās reti. Taču gripai ir raksturīga asaru izdalīšanās, paaugstināts gaismas jutīgums, acu apsārtums.

Bieži saaukstēšanās gadījumā elpošanu apgrūtina aizlikts deguns, taču gaisa trūkums un atelpa parādās gripas gadījumā, tad ir steigšus jāvēršas pie ārsta.

Ziņu lente
0