Slānekļa revolūciju ASV nāksies piebremzēt, uzskata eksperti

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasСкважина по добыче сланцевого газа.
Скважина по добыче сланцевого газа. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slānekļa buma turpināšanos ASV var apturēt tikai WTI markas naftas cenas krišanās līdz 25 dolāriem par barelu, taču diezin vai lielākie ražotāji pasaulē ļaus "melnā zelta" cenai kristies tiktāl.

RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. Nestabilā situācija naftas tirgū novedīs pie tā, ka 2019. gadā amerikāņu energoresursu ieguves industrijai, kuras pamatus veido slānekļa produkti, nāksies uz kādu laiku savilkt jostas: virkne projektu izjutīs finansējuma trūkumu un atteiksies no paplašināšanās, dažus iekonservēs, citus – slēgs, pastāstīja aģentūras RIA Novosti aptaujātie amerikāņi analītiķi, portālā stāsta Jekaterina Soboļa.

Pēc viņu domām, aprīlī nozare izjutīs OPEC+ darījuma pozitīvo efektu, stāvoklis stabilizēsies un sāksies jauns slānekļa revolūcijas pavērsiens.

Slānekļa buma turpināšanos ASV var apturēt tikai WTI markas naftas cenas krišanās līdz 25 dolāriem par barelu, taču diezin vai lielākie ražotāji pasaulē ļaus "melnā zelta" cenai kristies tiktāl, pārliecināti eksperti.

Atradņu izpēte

Decembra sākumā toreizējais ASV iekšlietu ministrs Raiens Zinke, kura kompetencē bija arī valsts dabas resursi, sapulcēja savus padotos, lai paziņotu priecīgu ziņu. "Šogad Ziemassvētki sākušies agrāk," – viņš priecīgi sāka savu uzrunu un pastāstīja, ka naftas rezervju novērtējums lielākajā atradnē ASV - Wolfcamp Shale (Teksasas štats) palielināts 2,5 reizes – līdz 46 miljardiem barelu.

Государственный департамент США - Sputnik Latvija
ASV komentē OPEC valstu vienošanos par naftas ieguves samazināšanu

Šķita, ka tagad amerikāņu ražotājiem radusies perspektīva ne tikai kļūt par absolūtu līderi energoresursu ieguves un eksporta jomā, bet ari uz ilgu laiku nostiprināt savas pozīcijas, apsteidzot galvenos konkurentus – Krieviju un Saūda Arābiju.

Jau septembrī ASV ieguva aptuveni 11,5 miljonus barelu dienā (Krievija – 11,4 milj., Saūda Arābija – 10,5 milj. barelu), vēstīja ASV Enerģētikas ministrijas Enerģētikas informācijas aģentūra.

Gaidāma korekcija

Naftas ieguve ASV palielinās vēl joprojām, taču pieaugums vairs nav tik vētrains. ASV naftas un gāzes servisa kompānijas Baker Hughes dati liecina, ka nedēļā, kas noslēdzās 28. decembrī, naftas urbumu iekārtu skaits valstī pieaudzis tikai par divām iekārtām – līdz 885 vienībām. Rādītājs ir mazāks nekā gada vidējie dati (aptuveni 2,7 urbuma iekārtas dienā).

Naftas cenu krišanās rezultātā energoresursu ieguves tirgū ASV sākusies korekcija. No septembra vidus līdz decembrim, kad naftas cenas svārstījās 50 dolāru "koridorā", naftas cenas kritušās par 20%. Katoļu Ziemassvētku periodā situācija mazliet stabilizējās -  WTI markas naftas februāra fjūčersi pieauguši par 1,79% - līdz 45,39 dolāriem par barelu. Taču dati liecina, ka pagaidām vērojamas krišanās tendences.

Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
ANO pieprasa: benzīna cenai jāpārsniedz 60 dolārus par litru

"Mēs vērīgi sekojam naftas tirgum. Fjūčersu demonstrētā tendence – 40-42 dolāri par barelu, un, iespējams, tā nav robeža. Janvārī un februārī nav izslēgta cenu krišanās vēl par 5-10%. ASV naftas kompāniju valuācija (akciju ienesīguma potenciāls salīdzinājumā ar tirgus cenām – red.) jau kritusies par 10-15%, un tas noticis burtiski pēdējā mēneša laikā," – atzīmēja Principal Investors portfeļu pārvaldnieks Kails Šostaks.

Viņš norādīja, ka nozarē vērojama krīze. Šostaks gaida tirgus korekciju, taču galveno triecienu saņems jaunās kompānijas.

Eksperts piebilda, ka papildu spiediena faktors amerikāņu naftas sektorā ir Federālās Rezervju sistēmas likmju pieaugums līdz 2,25-2,5%. Tas nozīmē, ka būtiski pieaugs kreditēšanas izmaksas nesen aizsāktajiem projektiem, kam nepieciešamas ievērojamas investīcijas. Bank of America analītiķi — Merrill Lynch savā pārskatā investoriem arī norādīja, ka izejvielu sektoru ietekmē dolāra nostiprināšanās.

"Pirms gada un agrāk aizsāktajiem projektiem draud nopietns risks piebremzēties, iekonservēties vai bankrotēt," – norādīja Šostaks un precizēja, ka arī pats izjutis investoru bažas sadarbībā ar naftas kompānijām.

Konkurentiem – naftas gigantiem no Krievijas un Saūda Arābijas – naftas cenu krišanās fonā būs priekšrocības – potenciālie valsts atbalsta pasākumi, ir pārliecināts eksperts. "Šo valstu valdības to uzskata par stratēģisko nozari. ASV valsts atbalstu nesniegs," – viņš ir pārliecināts.

Eksperts pauda pārliecību, ka industrija spēs izdzīvot, lai arī cietīs zaudējumus pat tad, ja naftas cenas svārstīsies 30-40 dolāru "koridorā". "Nauda kļūs dārgāka. Taču nevar teikt, ka industrija liksies uz sāniem," – paskaidroja RIA Novosti sarunbiedrs.

Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Latvijā samazinājās benzīna cenas, un tās vēl nav beigas

Konsultāciju kompānijas EWSA partneris Maikls Mūrs piebilda, ka nopietnu triecienu naftas nozarei ASV var nodarīt tikai naftas cenas 25 dolāru apmērā par barelu un zemāk – tad gaidāma vispārēja projektu slēgšana un iekārtu konservācija.

"Taču tā ir pārāk augsta cena par ASV sakāvi karā par tirgus nišām, tāpēc visticamākais, OPEC+ darījums par ieguves korekciju saglabāsies. Tas savukārt nāks par labu ASV, kas ne ar vienu nevienosies," – viņš teica.

Decembrī OPEC un virkne valstu, kas nav iekļāvušās organizācija, ieskaitot Krieviju (OPEC+), panāca vienošanos par naftas ieguves ierobežošanu sešiem mēnešiem – visām valstīm kopā par 1,2 miljoniem barelu diennaktī no 2019. gada janvāra.

Gaisma aprīļa beigās

Vašingtonas analītiskās aģentūras Smith"s Research & Gradings ģenerāldirektors Terenss Smits piekrita, ka problēmas, ar ko saskāries ASV naftas sektors, ir īslaicīgas un pārvārāmas. Pēc viņa domām, lielākie Volstrītas investori ir noskaņoti pozitīvi jautājumā par ASV naftas un gāzes rūpniecības nākotni. Analītiķis norādīja, ka situācija ir īslaicīga, un no aprīļa vidus vai nogales Teksasu varētu gaidīt jauns naftas bums.

Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija
Krievija uzstādījusi jaunu rekordu naftas ieguves jomā

Šo prognozi Šostaks pamatoja ar to, ka tirgus šajā periodā sajutīs OPEC+ darījuma efektu.

Merrill Lynch norādīja, ka prognozes liecina par stabila lielākās daļas izejvielu pieprasījuma saglabāšanos pasaulē, ņemot vērā globālās izaugsmes nostiprināšanos. Tāpat gaidāma, salīdzinot ar agrākajām prognozēm, spēcīgāka ekonomiskā izaugsme jaunattīstības tirgos, Ķīnā un Brazīlijā.

Bankas analītiķi pieļāva, ka iespējamas arī pozitīvas prognozes korekcijas, ja īstenosies paralēlie riski, piemēram, ekonomiskais šoks ASV un Ķīnas tirdzniecības kara dēļ, izaugsmes palēnināšanās Eiropā vai Brexit stingrais scenārijs. Tad energonesēju pieprasījums samazināsies, tātad gaidāms papildu spiediens uz naftas fjūčersu cenu pasaules tirgū.

Ziņu lente
0