Politologs paskaidrojis, kāpēc Baltijas valstis var "aizbēgt" no ES

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор Института стратегического планирования и прогнозирования Александр Гусев
Директор Института стратегического планирования и прогнозирования Александр Гусев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis varētu lūgt izstāšanos no Eiropas Savienības un iestāšanos Eirāzijas ekonomiskajā savienībā, - šādu viedokli paudis politologs Aleksandrs Gusevs.

RĪGA, 11. janvāris – Sputnik. Eirāzijas ekonomiskās savienības (EES) paplašināšanās tuvākajā nākotnē varētu notikt uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu rēķina, uzskata Stratēģiskās plānošanas institūta direktors, politikas zinātņu doktors, profesors Aleksandrs Gusevs.

Eksperts atzīmēja, ka aizvadītais gads ES bijis ļoti veiksmīgs.

"Uzdevumi, kas 2018. gadā bija nosprausti Eirāzijas ekonomiskajai savienībai, kopumā ir izpildīti. Patlaban ir jāveido vienots kopējais tirgus uz iekšējo tirdznieciskās apmaiņas valūtu pamata. Tāpat aptuveni 2025. gadā tiek plānota kopējas Eirāzijas nacionālās valūtas izveide," – politologs atklāja Sputnik Moldova radio ēterā.

A.Gusevs izteica pieņēmumu, ka starptautisko ekonomisko apvienību varētu gaidīt paplašināšanās uz Baltijas valstu rēķina.

"Mums būtu ļoti svarīgi, lai EES strādātu Moldova, Ukraina, Gruzija, Azerbaidžāna, Centrālāzijas valstis, kas savulaik piedalījās Padomju Savienības dibināšanā. Pieņemu, ka tuvākajā laikā Eirāzijas ekonomiskajā savienībā vēlēsies iestāties arī Baltijas valstis, kas patlaban izjūt milzu grūtības ES struktūru sastāvā," – paziņoja Gusevs.

Lielu daļu Baltijas valstu budžeta veido Eiropas Savienības dotācijas. 2017. gada dati liecina, ka katrs septītais eiro Latvijas budžetā bija ES sniegtais atbalsts. Laikā no 2007. līdz 2013. gadam Centrālās un Austrumeiropas valstis no ES fondiem saņēmušas 175,89 miljardus eiro. Šī summa vidēji veido 14,8% reģiona valstu gada IKP. Gaidāms, ka līdz 2020. gadam Lietuva no eirofondiem saņems 6,71 miljardus eiro, Latvija – 4,39 miljardus eiro, Igaunija – 3,33 miljardus eiro.

Рига - Sputnik Latvija
Mamikins: beidziet kviekt kā sivēni, Latvija no Krievijas nesaņems ne sarūsējušu naglu

No 2021. gada Baltijas valstu finansējums no ES puses būtiski samazināsies. FT rīcībā esošie dati liecina, ka runa ir par izmaksu samazināšanos vairāk nekā 30 miljardu eiro apmērā no Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Prognozes liecina, ka nākamajā septiņu gadu budžeta posmā Latvija nesaņems 13-20% no pašreizējā dotāciju apjoma.

Starptautiskā ekonomikas integrācijas apvienība EES veidota uz Muitas savienības un Vienotās ekonomiskās telpas bāzes 2015. gadā. EES sastāvā patlaban strādā Krievija, Armēnija, Baltkrievija, Kazahstāna un Kirgīzija.

Ziņu lente
0