Latvijas valdība bremzē Moneyval prasību izpildi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības iztrūkuma dēļ Latvijā Moneyval stingrās prasības, iespējams, netiks savlaicīgi izpildītas.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa pastāstīja, ka Eiropas Padomes "Moneyval" komitejas ekspertu rekomendāciju ieviešanu varētu kavēt neskaidrības ap jauno valdību, vēsta Rus.lsm.lv. Taču, pēc viņas domām Latvijā pietiek politiskās gribas finanšu jomas sakārtošanā. Tiesa, viņa, tāpat kā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēteris Putniņš, uzskata, ka Moneyval ziņojums ir pārlieku skarbs.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Iespēja ir 50 pret 50: Latviju varētu sodīt par naudas atmazgāšanu

Moneyval rekomendāciju izpildei izstrādātajā plānā iekļauti vairāk nekā 100 pasākumi, ko Latvija apņēmusies izpildīt līdz šī gada beigām. Znotiņa atzīmēja, ka Latvija nav pietiekami skaidrojusi padarīto finanšu sektora sakārtošanā un "nav tikuši atrasti pareizie vārdi".

Piemēram, pēc viņas domām, pietiekami daiļrunīgi ir panākumi ABLV Bank pašlikvidācijas procesā – šis notikums demonstrē finansiālās kontroles iestāžu, Kontroles dienesta un tiesībsargājošo iestāžu darbu un panākto progresu.

Znotiņa piebilda, ka tas gan esot tikai ceļa sākums un darba vēl ļoti daudz. Eksperte atzīmēja: ja Latvijas atbildīgās iestādes un politiķi būtu bijuši tikpat vienoti kā šobrīd, vērtējums noteikti būtu bijis labāks.

Kopš pērnā gada decembra situācija nav mainījusies – toreiz Znotiņa pavēstīja, ka Latvija varētu nepaspēt savlaicīgi izpildīt visas Moneyval prasības un riskē iekļūt "pelēkajā zonā".

Tāpat Znotiņa paskaidroja, ka Latvija jau paveikusi lielu darbu, lai izpildītu Moneyval ieteikumus. Viņa atzīmēja, ka izdevies uzlabot sadarbību starp valsts iestādēm, kā arī nevalstisko sektoru.

Latvija tiek kontrolēta

Iepriekš vēstīts, ka Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas ekspertu padome Moneyval ieviesusi Latvijai pastiprinātas kontroles režīmu, jo valsts saņēmusi zemus vērtējumus virknē kritēriju šajā jomā. Tostarp, Moneyval speciālisti uzskata, ka Latvijas varasiestāžu darbības ir neefektīvas patieso labuma guvēju noteikšanas jautājumos un masveida iznīcināšanas ieroču finansēšanas izplatīšanas novēršanā.

Pēc tam Starptautiskais bankas informācijas apmaiņas tīkls SWIFT, kurš nodrošina norēķinus dažādu valstu banku starpā, atzina Latviju par augsta riska valsti. Tagad Latvijas uzņēmumu piekļuve atsevišķiem starptautiskiem norēķiniem tiks apgrūtināta.

Ziņu lente
0