Politika

Juristi: nav iemesla atlaist Rīgas domi, taču mēru var atlaist

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы
Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Juristi nav atraduši Vides ministrijas likumprojektā iemeslus Rīgas domes atlaišanai.

RĪGA, 9. janvāris — Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu nav konstatēts neviens likumpārkāpums, uz kura pamata no juridiskā viedokļa patlaban būtu iespējams atlaist galvaspilsētas domi, vēsta Baltic Course.

Premjerministra preses sekretārs Andrejs Vaivars pastāstīja, ka Māris Kučinskis apspriedis likumprojektu ar juristiem no Valsts kancelejas, Saeimas Juridiskā biroja un ekspertu konstitucionālo tiesību jautājumos Edgaru Pastaru, kā arī iepazinies ar mediju publicēto Satversmes tiesas tiesneša viedokli.

Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Tas ir nekorekti, un jāpadomā arī par naudu: problēmas ar Rīgas domes atlaišanu

"Juristi secinājuši, ka jebkuras pašvaldības kā sabiedrības tieši vēlētā kopuma atlaišana ar likumu ir galējs līdzeklis, kuram jābūt pamatotam ar konkrētiem faktiem. Konkrētajā likumprojektā nav konstatēts neviens likumpārkāpuma fakts, uz kā pamata šobrīd juridiski varētu atlaist pašreizējo Rīgas domi," – atklāja A.Vaivars.

Vienlaikus juristi norādīja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam ir tiesības atstādināt no amata Rīgas mēru vienpersoniski, bez Ministru kabineta lēmuma.

Iepriekš ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Likumprojekts sagatavots, ņemot vērā vairākus likumpārkāpumus pilsētas domē, tostarp nepietiekamu biedrību kontroli ar pašvaldības kapitālu, piemēram, pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" kontroli.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Ušakova atlaišanas mēģinājumu dēļ pret Latviju tiks iesniegta sūdzība ES Reģionu komitejā

Komentējot Vaivara teikto, vides ministrs paziņoja, ka VARAM turpinās virzīt likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Politiķis informēja, ka 15. janvārī paredzēta sēde likumprojekta saskaņošanai, kurā tiks uzklausīti Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Valsts kancelejas un citu ieinteresēto pušu ierosinājumi un iebildumi.

Ziņu lente
0