Politika

Baltajā namā paziņoja par šķēršļiem amerikāņu karaspēku izvešanai no Sīrijas

© DELIL SOULEIMAN / AFPДислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии
Дислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstākā līmeņa Baltā nama pārstāvis pastāstīja par problēmām, kuras būs jāatrisina pirms amerikāņu karaspēki pametīs Sīriju.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Tiešs Amerikas karaspēku kontingenta izvešanas termiņš no Sīrijas pagaidām nav noteikts. Par šķēršļiem, kuri traucē attiecīga Donalda Trampa lēmuma izpildīšanai, žurnālistiem pastāstīja Džons Boltons, ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos.

Pēc viņa sacītā, Sīrijas teritorijā vēl ir palikuši ISIS kaujinieki, kuri ir jālikvidē. Tāpat viņš atzīmēja, ka pirms karaspēku izvešanas Baltajā namā vēlas būt pārliecināti, ka tiks garantēta kurdu pašaizsardzības spēku drošība.

Провинция Кунейтра в Сирии - Sputnik Latvija
ASV vadītā koalīcija Sīrijā turpinās cīņu pret ISIS

"Pastāv daži šķēršļi, kurus mēs vēlamies novērst, no kuriem ir atkarīga (karaspēku) izvešana. Konkrēti termiņi nāk no politiskiem lēmumiem, kuri mums ir jāizpilda," citē Boltona vārdus RIA Novosti.

Trampa administrācijas pārstāvis paziņoja par uztraukumu saistībā ar oficiālās Ankaras pozīciju, kura ASV sabiedrotos – kurdu bruņotās vienības – uzskata par teroristiskām struktūrām.

"Mēs nedomājam, ka turkiem vajadzētu pielietot kara darbības, kuras nav pilnībā sakoordinētas un saskaņotas ar ASV," paziņoja šajā sakarā Boltons.

© AP Photo/Andrew HarnikASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons
Baltajā namā paziņoja par šķēršļiem amerikāņu karaspēku izvešanai no Sīrijas - Sputnik Latvija
ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons

Kā jau iepriekš ziņots, 2018. gada decembra vidū ASV prezidents Donalds Tramps Twitter vietnē paziņoja par savu lēmumu uzsākt amerikāņu karaspēku kontingenta izvešanu no Sīrijas. Pēc Baltā nama saimnieka sacītā, amerikāņu karaspēku klātbūtnē SAR vairs nav nepieciešamības, jo ISIS ir sagrauta.

Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija
National Interest min, kur varētu sākties Trešais pasaules karš

"Mēs uzvarējām ISIS. Mēs esam viņus uzveikuši, ļoti stipri uzveikuši, atguvām teritoriju, un pienācis laiks mūsu karaspēkiem atgriezties mājās," paziņoja Tramps.

Amerikas līdera lēmums izraisīja asus protestus militārajā vidē un ASV Valsts departamentā. Domstarpību dēļ ar Trampu Sīrijas jautājumā no amata atkāpās Pentagona vadītājs Džeimss Metiss. Savukārt senators Kriss Kunss paziņoja, ka Trampa iniciatīvu viņš vērtē kā "Ziemassvētku dāvanu" Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Kremlī par Amerikas plāniem izteicās bez spilgtām emocijām. Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina sacītā, runāt par pilnu uzvaru pār ISIS pagaidām ir pāragri.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
ASV izved karaspēkus no Sīrijas: kur tagad jāgaida nelūgtie viesi

"Es piekrītu Donalda Trampa vārdiem par uzvaru pār ISIS Sīrijā, taču pastāv risks, ka teroristi varētu aizplūst uz kaimiņu valstīm un reģioniem," paziņoja Putins savas lielās preses konferences laikā, atbildot uz lūgumu komentēt Amerikas kolēģa iniciatīvu.

Iepriekš Damaska vairākkārt aicinājusi ASV un viņu sabiedrotos izvest savus karaspēkus no Sīrijas. Atšķirībā no Krievijas, pie kuras Sīrijas varasiestādes vērsās pēc palīdzības, lai iznīcinātu teroristisko organizāciju ISIS, Savienotās Valstis un to sabiedrotie 2014. gadā patvaļīgi ielauzās Arābu Republikas teritorijā. Turklāt amerikāņi apgādā ar saviem instruktoriem un bruņojumu tā dēvētās opozīcijas vienības, daudzas no kurām karo pret Sīrijas valdības armiju.

Ziņu lente
0