Politika

Irāna kritizē ES par kavēšanos ASV sankciju apiešanas mehānisma izveidošanā

© yeowatzupФлаги Ирана
Флаги Ирана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irānas atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi decembra sākumā paziņoja, ka Irāna cerēja, ka ES speciālais finanšu mehānisms ASV sankciju apiešanai pret Teherānu tiks izveidots līdz 2018. gada beigām.

RĪGA, 6. janvāris – Sputnik. Irānas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Bahrams Kasemi uzstājās ar kritiku pret Eiropas Savienību par kavēšanos speciāla finanšu mehānisma izveidošanā ASV sankciju pret Teherānu apiešanai, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Irānas aģentūru IRNA.

Irānas atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi decembra sākumā paziņoja, ka Irāna cerēja, ka ES speciālais finanšu mehānisms ASV sankciju apiešanai pret Teherānu tiks izveidots līdz 2018. gada beigām. Salehi piebilda, ka drīzumā visi ES naftas darījumi ar citām valstīm, kuru izmaksas pārsniegs 300 miljardus eiro, tiks īstenoti tikai eiro, nevis dolāros.

"Islāma Republika (Irāna – red.) neapšaubāmi uzskata Eiropu par atbildīgu finanšu mehānisma neizpildīšanā, kuru dēvē par "SVP" (speciālais finanšu mehānisms – red.)," citē Kasemi vārdus aģentūra.

Tāpat viņš piebilda, ka eiropiešiem kā galvenajiem beneficiāriem ir jādomā par lēmuma sekām, jo šobrīd Irāna ir izpildījusi savas saistības Savstarpējā visaptverošā rīcības plāna (SVRP) ietvaros, taču Teherānas pacietība izsīkst, un ES ir pienācis laiks pieņemt savu stratēģisko lēmumu.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM par ASV: ar tādām metodēm "pasaules valdnieki" vēl ilgi nebūs "vareni"

Septembrī Lielbritānija, Vācija, Francija, Ķīna, Krievija un Irāna pēc ministru tikšanās ANO ietvaros savstarpējā paziņojumā pateica, ka ES izveidos finanšu mehānismu norēķinu uzturēšanai ar Irānu pēc ASV sankciju ieviešanas. Eiropas diplomātijas vadītāja Federika Mogerini novembra vidū paziņoja, ka mehānisma veidošanas darbi turpinās un virzās pozitīvi, taču konkrētus termiņus viņa nenosauca.

Irānas ĀM vadītāja vietnieks Abbass Arakči iepriekš paziņoja, Teherāna grasās sniegt ES vairāk laika finanšu mehānisma izveidošanai ASV sankciju apiešanai. Vēlāk diplomātiskais informācijas avots Briselē paziņoja, ka neviena no Eiropas Savienības dalībvalstīm pagaidām nav uzdrošinājusies reģistrēt juridisko personu, uz kura bāzes tiks izveidots speciāls finanšu mehānisms ASV sankciju apiešanai attiecībā pret Irānu.

ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka transakcijas, kuras tiks veiktas ES veidotajā finanšu mehānismā, arī kļūs par ASV sankciju mērķi.

Депутат Национального собрания Франции Брюно Ле Мэр - Sputnik Latvija
Francijas ministrs aicina padarīt Eiropu par "impēriju"

ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no Irānas kodolprogrammas vienošanās. Tāpat viņš paziņoja par visu sankciju atjaunošanu pret šo valsti, tostarp otršķirīgu sankciju atjaunošanu, jeb sankcijas pret citām valstīm, kuras uztur biznesa attiecības ar Irānu. Septītajā augustā ASV atjaunoja daļu sankciju pret Irānu. Vašingtona paziņoja par mērķi novest Irānas naftas eksportu līdz nullei un aicināja tās pircējus atteikties no šādiem iepirkumiem.

Papildus sankcijas attiecībā pret Irānu, kuras iekļāva naftas eksportu, stājās spēkā 5. novembrī. Taču Vašingtona piešķīra pagaidu izņēmumus naftas sankcijās Ķīnai, Indijai, Itālijai, Grieķijai, Japānai, Dienvidkorejai, Taivānai un Turcijai.

Ziņu lente
0