Politika

Joprojām nav zināms Latvijas premjera amata kandidāta vārds

© pixabay / succoМарионетки
Марионетки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis tā arī nenosauca valsts premjerministra amata kandidātu.

RĪGA, 5. janvāris – Sputnik. Valdību veidojošo partiju pārstāvji apgalvo, ka prezidents Raimonds Vējonis nepateica, kuru izvirza Latvijas premjerministra amatam, vēsta Mixnews.lv.

Piektdien, 4. janvārī, prezidents tikās ar partiju pārstāvjiem, taču tā arī nepieņēma lēmumu.

Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Politika
Iztiks bez Gobzema: KPV LV turpinās koalīcijas pārrunas

Pirmdien, 7. janvārī, Vējonim jātiekas ar "Jaunās Vienotības" pārstāvi Krišjāni Kariņu. Tiek gaidīts, ka pēc šis tikšanās kļūs zināms premjera amata kandidāta vārds.

Iepriekš Vējonis uzsvēra, ka ir gatavs sniegt valdības veidošanas iespēju kandidātam, kuram nebūs vairākuma atbalsta, taču šim politiķim divu nedēļu garumā būs jāpierāda, ka viņš ir spējīgs savākt vairāk nekā pusi deputātu balsu.

Pārrunas turpinās

Šobrīd valdību cenšas izveidot "Jaunā Vienotība" – partija ar vismazāko pārstāvniecību Saeimā.

Par jauno premjeru var kļūt eirodeputāts Krišjānis Kariņš. Viņa kandidatūra publiski izskanēja 11. decembrī, pēc tam, kad valdību nespēja izveidot nedz Jānis Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas, nedz Aldis Gobzems no KPV LV, savukārt Artis Pabriks no "Attīstībai/Par!" atteicās no šīs iespējas.

Kariņš piedāvāja piecu partiju valdības modeli: "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!", Jaunā konservatīvā partija, KPV LV un Nacionālā apvienība. Konceptuāli viņa piedāvājums tika atbalstīts, taču vēlāk radās domstarpības par IeM vadītāja amata kandidātu.

Здание Кабинета министров Латвии в Риге - Sputnik Latvija
Politika
KPV LV nesaprot, kurš veido valdību: Kariņš vai Ašeradens

Uz šo amatu pretendēja Gobzems, taču "Jaunā Vienotība" nepielaida viņa kandidatūru. Kariņa paskaidrojumi šajā sakarā neapmierināja KPV LV. Partija atteicās mainīt IeM ministra amata kandidātu, un šīs nesaskaņas apšaubīja valdības izveidošanas iespēju tuvākajā laikā.

Tomēr trešdien, 3. janvārī sēdes laikā frakcija KPV LV turpināt sarunas par valdības veidošanu, bet Gobzems paziņoja, ka atteicas no IeM ministra amata.

Turklāt viņš uzsvēra, ka nebalsos par "Jaunās Vienotības" izveidoto Ministru kabinetu, iepriekš viņš arī aicināja partijas biedrus neatbalstīt "Jaunās Vienotības" valdību.

Ziņu lente
0