Ukraiņus "kā ar vēju aizpūtis": kāpēc Lietuvā paliek tukši otrreizējie auto tirgi

© Pixabay / DidgemanАвтомобили
Автомобили - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu pircēji izveduši no Baltijas republikas apmēram 100 tūkstošus automobiļu, taču pēc likumu pastiprināšanas Lietuvā vairs nav kam pirkt.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Lietuvas lielākais automobiļu tirgus Kauņā palicis gandrīz tukšs, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Baltnews.lt.

Saskaņā ar portāla informāciju, šoruden praktiski visas mašīnas kļuvušas par 500 eiro dārgākas. Vidēji 2008. gada izlaiduma automobilis labā stāvoklī ar 150-170 tūkstošu kilometru nobraukumu maksā no 4,6 līdz 4,2 tūkstošiem eiro.

Автомобили на трассе - Sputnik Latvija
Latvijā sola pirmo privāto ceļu

Tiek norādīts, ka pieaudzis benzīna dzinēja vieglo automašīnu pieprasījums, savukārt iepriekš populārā "dīzeļa" pieprasījums ievērojami nokrities. Tādēļ piecus gadus veca Toyota ar benzīna dzinēju izmaksās pircējiem 14 tūkstošus eiro, savukārt tāda pati, bet ar dīzeļdzinēju – 11,5-12 tūkstošus eiro.

Līdz 2008. gada finanšu un ekonomiskās krīzes Lietuva otrreizējos auto tirgos dominēja krievi, latvieši, baltkrievi un Kazahstānas pilsoņi. Viņi pārdzinuši uz savām valstīm simtiem tūkstošu automobiļu. Otrreizējo tirgu uzplaukums notika 2007. gadā, kad Lietuvā no Eiropa tika ievesti gandrīz 200 tūkstoši vieglo auto.

Tiek atzīmēts, ka desmit gadu laikā pēc tam tirdzniecība pakāpeniski saruka, kamēr 2017. gada vasarā uz Lietuvu nemetās pircēji no Ukrainas.

Kijeva aizliedza saviem pilsoņiem ievest valstī automobiļus, kuri ir vecāki par standartu EURO-5, savukārt Lietuvas numurzīmes palīdzēja apiet šos ierobežojumus. Tādēļ ukraiņi pirka Lietuvas auto tirgos visu pēc kārtas un nepārreģistrēja automobiļus.

Saskaņā ar ekspertu vērtējumiem, uz Ukrainu toreiz tika izvests ap 100 tūkstošiem automobiļu.

Bedres uz ceļa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Laiks pirkt apvidus automašīnas: jaunais MK dāvās Latvijai izdangātus ceļus

Uz šādas situācija fona Ukrainas valdība pieņēma lēmumu pastiprināt atmuitošanu, importējot automobiļus no Eiropas. Saskaņā ar jauno likumdošanu iznāca, ka pats automobilis ukrainim izmaksās lētāk, nekā dokumentu nokārtošana viņa ievešanai no ārzemēm.

Par neatmuitota auto ekspluatāciju Ukrainā tika noteikts 500 eiro sods, savukārt par atkārtotu pārkāpumu tā apmērs palielinājās līdz 1200 eiro. Līdz ar to ukraiņi pārstāja pirkt mašīnas Lietuvas auto tirgos.

Lietuvas automobiļu tirgotāji atzīmē, ka mašīnas Kauņā tagad pērk tikai Doņeckas un Luganskas iedzīvotāji. "Mums par laimi, Donbasā ukraiņu likumi nestrādā," saka viņi.

2018. gadā Lietuvā ieveda vairāk nekā 160 tūkstošus ārzemju mašīnu. Tagad Volkswagen, BMW un Audi nonāks vai nu eksportā, vai no Lietuvas provincē.

Tāpat tirgotāji norāda, ka Lietuvā ekspluatētā automobiļa vidējais vecums sastāda 15 gadus. Savukārt iegādāties jaunu un mūsdienīgu nevar gandrīz miljons iedzīvotāju, jo viņiem nav tādas naudas.

Ziņu lente
0