Belte un Ņesterovs par NEPLP lēmumu: ar mums vairs neviens nerunās

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Латвийского телевидения
Здание Латвийского телевидения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Janvārī NEPLP izsludinās konkursu vakantajām sabiedriskās televīzijas valdes locekļu vietām.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kā valsts kapitāldaļu turētājs VSIA "Latvijas Televīzija" 28. decembrī izteikusi neuzticību Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un programmu attīstības lietu valdes loceklim Sergejam Ņesterovam. Darbu LTV valdē turpinās tās loceklis, kurš atbild par finanšu lietām, Ivars Priede, vēsta Mixnews.

NEPLP lēmums stājās spēkā vakar.

Кофе и новости - Sputnik Latvija
Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs uzticas mediju sniegtajai informācijai

Kā iemeslu LTV valdes locekļu atstādināšanai NEPLP nosauca reklāmas pakalpojumu sniegšanu komerctirgum, ko neparedz esošā stratēģija. Saskaņā ar regulatora datiem, LTV 2017.-2018. gadā nenodrošināja stratēģiskās attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta ietvaros, kas izraisa neefektīvas nodokļu maksātāju līdzekļu iztērēšanas risku.

Izvērtējot LTV valdes darba rezultātus 2017. gadā, NPLP nolēma nepiešķirt prēmijas LTV valdes locekļiem. 2019. gada 10. janvārī NEPLP izsludinās konkursu vakantajām sabiedriskās televīzijas valdes locekļu vietām.

No saviem amatiem atstādinātie Ivars Belte un Sergejs Ņesterovs paziņoja, ka NEPLP lēmums kļuva viņiem par absolūtu pārsteigumu – līdz vakardienai "nekas tāds netika apspriests".

"Mums piezvanīja šodien plkst. 13:00. NEPLP tobrīd notika sēde. Acīmredzot, tur to lēmumu šodien arī pieņēma. Šobrīd mēs vairs neesam amatpersonas, un ar mums šajā sakarā vairs neviens nerunās. Šodien nododam savus darba piederumus un viss," pateica vakar Ņesterovs.

Pēc Beltes sacītā, viņi turpina pētīt NEPLP atsūtītos dokumentus. Paziņotos iemeslus, saskaņā ar kuriem NEPLP izteikusi neuzticību viņam, viņš uzskata par nepamatotiem. Tāpat uzskata arī Ņesterovs.

"Vienīgais, ko varu sacīt, ka nav nekādu faktu, kuri apstiprinātu, ka mūsu rīcība LTV valdē bijusi negodprātīga," pateica viņš.

Sabiedrisko mediju uzraudzīšana

Pirms gada NEPLP izteikusi neuzticību Latvijas Radio valdes loceklei Sigitai Roķei. Pārkāpumi, kuros tika vainota Radio vadība, – satura tirdzniecība, "kura ir īpaši  bīstama esošajos ģeopolitiskajos laikos". NEPLP atklāja apmaksātu saturu gan atsevišķos raidījumos, gan Latvijas Radio 1, 2 un 5 ziņu sižetos. Kā piemērs tika sniegti daudzi Roķes parakstīti slēgti līgumi, kur tika noteikti nosacījumi, kurus izvirzīja pasūtītāji, un sižetu temati.

Записи в блокнот - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Neatkarīgie žurnālisti" ar Sorosa naudu vieš demokrātiju Latvijā

Atstājot amatu, Roķe paziņoja, ka NEPLP darba mērķis ir Latvijas Radio darba deorganizēšana. Viņa aicināja atbildīgās amatpersonas pievērst uzmanību šai situācijai un reaģēt, kā arī "novērst katastrofu laikā, kad "viltus ziņu" un "informācija kara" jēdzieni kļuvuši par ikdienā izmantotiem terminiem".

2017. gada oktobrī NEPLP norīkoja Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatā Unu Klapkalni, savukārt par finanšu lietu vadības valdes locekli kļuva Mārīte Tukiša.

Pēc NEPLP locekļa Ivara Āboliņa sacītā, šim kandidatūrām būtu "jāatceļ visas pretenzijas" par mēģinājumiem izdarīt politisko spiedienu uz sabiedriskajiem medijiem. Pēc Āboliņa sacītā, pēc šī sabiedrība daudz mazāk dzirdēs par padomi, jo Radio būs spēcīgs menedžments un vadība.

Ziņu lente
0