Neapdrošinātajiem latviešiem apmaksās ārstēšanos, ja būs datu bāzes traucējumi

CC0 / pixabay / Доктор
Доктор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājus aicina neuztraukties par iespējamiem veselības apdrošināšanas sistēmas datu bāzes traucējumiem – medicīnas pakalpojumus no 1. janvāra turpinās sniegt visiem.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Valsts apmaksās medicīnas pakalpojumus personām, kurām elektroniskā reģistra  tehnisko iemeslu dēļ nebūs iespējams noteikt viņu apdrošināšanas statusu, paziņoja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktore Inga Milaševiča, vēsta Dienas Bizness.

Ja nākotnē radīsies kaut kādas tehniskas problēmas, kuru dēļ nebūs iespējams noteikt personas apdrošināšanas statusu, valsts apmaksās veselības aprūpes pakalpojumus šai personai neatkarīgi no tā, vai viņa ir vai nav apdrošināta. Par to paziņoja piektdien žurnālistiem Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktore Inga Milaševiča.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Rēzeknes ārsts: e-veselība apdraud cilvēku dzīvību

Pēc viņas sacītā, ārstiem nenāksies no 1. janvāra piemērīt "nodokļu inspektora" lomu, tehnisku problēmu gadījumā ar personas statusa noteikšanu medicīnas iestādei jāsniedz viņai pakalpojums neatkarīgi no tā, vai viņa ir vai nav apdrošināta. Līdz ar esošo kārtību, to apmaksās valsts.

Iepriekš ziņots, ka līdz 24. decembrim Nacionālais veselības dienests vēl nav nodevis ārstu testēšanai elektronisko sistēmu, kurai būtu jāpalīdz viņiem noteikt, vai cilvēkam ir medicīniskā apdrošināšana vai nav. Šai sistēmai jāapvieno datus no vairākiem lieliem valsts reģistriem, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un citus reģistrus.

Saistībā ar sistēmas negatavību medicīniskās iestādes bažījās, ka no 1. janvāra nespēs sadalīt pacientus pēc sociālā nodokļa apmaksas fakta, savukārt Nacionālais veselības dienests varētu neizmaksāt naudu par pakalpojumiem, kuri sniegti personām, kurām tie nepienākas.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, no 1. janvāra pirms ārstu palīdzības sniegšanas slimnīcām būs jānoskaidro, vai pacients ir apmaksājis sociālo nodokļi un ir tiesīgs saņemt pilnu pakalpojumu grozu, vai arī viņš nav veicis iemaksas obligātās sociālās apdrošināšanas sistēmā un pašam pilnā apmērā jāapmaksā medicīnas pakalpojumi.

Врач - Sputnik Latvija
Ārsts par biežākajām slimībām ziemā: kā identificēt un pareizi ārstēt

To cilvēku vidū, kuri no 1. janvāra nevarēs saņemt piekļuvi pilnam pakalpojumu grozam, ir mikrouzņēmumu darbinieki, personas, kuras strādā pēc patenta, autoru honorāru saņēmēji un pašnodarbinātie, kuri deklarē ienākumus zem minimālās algas, kā arī nereģistrētie bezdarbnieki.

Lai saņemtu pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu, viņiem ir jāveic brīvprātīgas iemaksas, turklāt ne vien 154,8 eiro par visu 2019. gadu, bet arī 51,6 eiro par 2018. gadu.

Latvijas iedzīvotāji nesteidz iemaksāt naudu veselības apdrošināšanai – trīsarpus mēnešu laikā brīvprātīgi samaksājuši 2400 cilvēki.

Ziņu lente
0