Latvijas būvuzņēmēji pieprasa ieslēgt "zaļo gaismu" viesstrādniekiem

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasСтроительство жилых комплексов
Строительство жилых комплексов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā no 10 Nodarbinātības Valsts aģentūrā reģistrētajām vakancēm 7 ir saistītas ar celtniecību.

RĪGA, 27. decembris – Sputnik. Celtniecības nozare Latvijā attīstās labos tempos, taču darbinieku trūkums kļūst par arvien asāku problēmu, tāpat nav skaidrības sakarā ar lielajiem projektiem, tostarp Rail Baltica, paziņoja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane, vēsta Dienas Bizness.

Pēc viņas sacītā, pēdējo trīs gadu laikā ēnu ekonomikas daļa celtniecības nozarē samazinājusies vairāk, nekā valstī kopumā, to veicina algu ģenerālā līguma noslēgšana, kuru parakstīja vairāk nekā puse kompāniju no šī sektora. Vispār kopumā nozare aug diezgan ātros tempos.

Lielākais nereģistrēto strādnieku skaits nodarbināts būvniecības nozarē - Sputnik Latvija
Lielākais nereģistrēto strādnieku skaits nodarbināts būvniecības nozarē

Taču nozarē izveidojies ass darbinieku deficīts – šodien no katrām 10 Nodarbinātības Valsts aģentūrā reģistrētajām vakancēm 7 ir saistītas ar celtniecību. Pēc Fromanes sacītā, valdībai ir jāatvieglo prasības un jāsamazina termiņi viesstrādnieku piesaistīšanai atsevišķām celtniecības profesijām – citādi problēmu nevar atrisināt.

Tāpat, pēc Fromanes sacītā, varasiestādēm jāievieš skaidrība attiecībā uz dzelzceļu trases Rail Baltica projektēšanu un celtniecību – šis projekts vismaz 10 gadu garumā radīs ievērojamu ietekmi celtniecības nozarē.

Ziņu lente
0