Baltkrievija uzskata par militāru apdraudējumu ASV bāzi Polijā

© Sputnik / Виктор ТолочкоМинистр обороны Андрей Равков
Министр обороны Андрей Равков  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedomāto "Krievijas militāro draudu" uzpūšanu Polija izmanto kā ieganstu, lai īstenotu savus plānus ASV armijas bāzes dislokācijai.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Baltkrievija uzskata, ka ASV armijas bāzes dislokācija Polijā rada militārus draudus, paziņoja valsts aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs intervijā RIA Novosti.

Varšava ierosinājusi Vašingtonai izvērtēt tanku divīzijas pastāvīgu dislokāciju valsts teritorijā. Saskaņā ar Polijas valdības ieceri, bāzes "Trampa forts" būvdarbi izmaksās aptuveni divus miljardus dolāru. Ierosinājums iesniegts divpusējā kārtībā, un lēmums par bāzes celtniecību, domājams, tiks pieņemts nākamā gada pavasarī.

"Kas attiecas uz Baltkrieviju, jebkura ārvalstu karaspēka izvietošana kaimiņu teritorijā tā vai citādi tiek uztverta kā mūsu valsts militārs apdraudējums, tas ir, kā faktors vai faktoru kopums, kuri noteiktos apstākļos var novest pie militāro draudu pieauguma līdz kara draudiem, kā tas paredzēts Baltkrievijas Republikas kara doktrīnā," – paziņoja Ravkovs.

Viņš norādīja, ka šajā kontekstā Baltkrievija nopietni uztver Varšavas izteikumus, jo tas var aktivizēt tālāku spriedzes pieaugumu Rietumu-Austrumu līnijā.

"Acīmredzams, ka tādi soļi nesekmē starptautiskās un reģionālās drošības un stabilitātes nostiprināšanu," – aizsardzības ministra teikto citēja Sputnik Baltkrievija.

Ravkovs piebilda, ka Minskas un Maskavas rīcībā ir visi nepieciešamie komponenti aizsardzībai un adekvātai atbildei uz ASV armijas bāzes iespējamo izvietošanu Polijas teritorijā.

Vienlaikus Baltkrievijas aizsardzības ministrs ir pārliecināts, ka ASV bāzes dislokācija Polijā var graut NATO vienotību. Viņš norādīja, ka, iespējams, arī citi alianses locekļi pieprasīs ASV bāzu dislokāciju.

Снайпер во время учений батальона морской пехоты - Sputnik Latvija
"Ieņems Rīgu un ies uz Berlīni": avīze apraksta kara scenāriju Eiropā

"ASV sauszemes spēku brigādes dislokācijas galvenajam mērķim, pēc Polijas valdības domām, jābūt "Polijas un Baltijas valstu aizsardzībai no Krievijas agresijas", piemēram, dalībai tā saucamā "Suvalku koridora" aizsardzībā... Vienlaikus lielākā daļa ekspertu ir vienisprātis par to, ka ASV bāzes dislokācija Polijā diezin vai pietuvinās lielu karu Eiropā – to nevēlas ne ASR, ne eiropieši, ne arī Krievija, taču ar tādu soli amerikāņiem izdosies pastiprināt kontroli pār Eiropas Savienību. Vienlaikus ASV bāzes izveide Polijā var graut NATO vienotību," – paskaidroja Ravkovs.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka ieteicis Polijas ārlietu ministram neveidot "liekas bāzes", citādi Minska un Maskava būs spiestas atbildēt.

Ziņu lente
0