National Interest min, kur varētu sākties Trešais pasaules karš

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kara koledžas profesors Roberts Fārlijs uzskata, ka, ņemot vērā spriedzi ASV un Krievijas attiecībās, pat neliels satricinājums var sagraut trauslo līdzsvaru, kas saglabājas dažu pēdējo gadu laikā.

RĪGA, 23. decembrisSputnik. "Karstākie" reģioni 2019. gadā, kuros varētu sākties Trešais pasaules karš, joprojām būs Dienvidķīnas jūra, Ukraina, Persijas līcis un Korejas pussala, rakstā žurnālā The National Interest stāsta ASV Kara koledžas profesors Roberts Fārlijs.

Pēc Fārlija domām, viens no "karstajiem punktiem" ir Dienvidķīnas jūra, kurā izvērsusies ASV un Ķīnas konfrontācija, kas iesaistījušās tirdzniecības karā. Pagaidām cīņa nav nonākusi tālāk par ekonomiskajām sankcijām un strīdiem par tarifiem, taču, divpusējām attiecībām pasliktinoties, konflikts var iziet ārpus šiem rāmjiem, uzskata autors, par kura rakstu stāsta aģentūra RIA Novosti.

Ситуация в Сирии, архивное фото - Sputnik Latvija
Rietumvalstu iedzīvotājus biedē trešā pasaules kara risks

Par ticamu pasaules kara sākuma vietu Fārlijs uzskata arī Ukrainu. Viņš atgādināja par neseno incidentu Kerčas šaurumā un atzīmēja, ka tas radījis spriedzes pieaugumu reģionā. Pie tam autors uzskata, ka Krievija, domājams, nevēlas "izjaukt status quo" pirms vēlēšanām Ukrainā, kas savukārt var radīt zināmu nenoteiktību. Ņemot vērā spriedzi ASV un Krievijas attiecībās, pat neliels satricinājums var sagraut trauslo līdzsvaru, kas saglabājas reģionā dažu pēdējo gadu laikā, brīdināja Fārlijs.

Trešais "karstais" reģions, pēc profesora domām, joprojām ir Persijas līcis. Šeit spriedze pieaug pret Irānu vērstā ASV spiediena dēļ, kā arī konfliktos Jemenā un Sīrijā. Ņemot vērā reģiona stratēģisko nozīmi, jebkāda nestabilitātes izpausme šeit var novest pie atklātas sadursmes starp ASV, Krieviju un pat Ķīnu, turpina autors.

Ceturtais spriedzes avots ir Korejas pussala, pat neskatoties uz nesenajām ASV un KTDR miermīlīgajām iniciatīvām, uzskata profesors. Pēc viņa domām, Vašingtonas un Phenjanas attiecības var jebkurā brīdī pasliktināties, turklāt domstarpības Korejas jautājumā ir arī Ķīnai un Japānai.

ASV un Ķīnas attiecību pasliktināšanās "vēsta nelaimi" nākotnē, bet "karstie punkti" laika gaitā var rasties arī citos reģionos, raksta autors. Pie tam ASV militārās hegemonijas un pašreizējās pasaules kārtības krīze liecina, ka tuvākā nākotne kļūs bīstamāka, nekā nesenā pagātne, secināja Fārlijs.

Ziņu lente
0