ASV Senāts nav vienojies par pagaidu budžetu

© Sputnik / Джереми Хоган / Pāriet pie mediju bankasИнаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне
Инаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republikāņu partijai Senātā ir minimāls vairākums, ar ko nepietiek, lai savāktu 60 balsis no simta, kas nepieciešamas pagaidu budžeta apstiprināšanai. Strīdus ābols – ASV prezidenta prasība saskaņot dokumentā 5 miljardus dolāru robežu drošības vajadzībām.

RĪGA, 23. decembris - Sputnik. ASV Kongresa augšpalātai nav izdevies vienoties budžeta jautājumā. Senāts pulcēsies pirmdien, un virkne budžeta struktūru apturējušas darbu līdz jautājuma atrisināšanai, vēsta RIA Novosti.

"Nākamreiz Senāts pulcēsies protokola sēdei pirmdien, tas ir, 24. (decembrī – red.). Nākamā plānveida sēde būs 27. decembrī," – sēdē paziņoja republikāņu līderis Senātā Mičs Makkonels.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Donalds Tramps nesteidz pieņemt pagaidu budžetu

Viņš atzīmēja, ka senatori būs gatavi izskatīt jautājumu, kad būs panāktas attiecīgās vienošanās. Aģentūra Reuters informēja, ka Makkonels ir gatavs sapulcēt Senātu balsojumam jebkurā laikā, ja tiks atrasts lēmums .

Republikāņu partijai Senātā ir minimāls vairākums, ar ko nepietiek, lai savāktu 60 balsis no simta, kas nepieciešamas pagaidu budžeta apstiprināšanai. Strīdus ābols – ASV prezidenta Donalda Trampa prasība saskaņot dokumentā 5 miljardus dolāru nožogojuma būvdarbiem uz Meksikas robežas.

Piektdienas pusnaktī pēc vietējā laika beidzās septiņu likumu darbības termiņš, kuri noteica federālās valdības finansējumu. Bez Kongresa apstiprināta finansējuma palicis Valsts departaments, Tieslietu ministrija, Iekšējās drošības ministrija, Lauksaimniecības ministrija, Transporta ministrija un vairākas citas iestādes. Tām būtiski jāierobežo darbs un daļa darbinieku jānosūta piespiedu atvaļinājumā.

Pie tam laiks kompromisam vēl ir – 24. un 25. decembris ir brīvdienas, un budžeta trūkums ministrijās kļūs jūtams tikai 26. decembrī. Ja krīzi izdosies noregulēt, neērtības pārsvarā skars Kongresa deputātus, kuri spiesti strādāt pie budžeta, nevis doties Ziemassvētku brīvdienās.

Ukrainas kareivji - Sputnik Latvija
ASV Senāts atbalstījis 250 miljonu piešķiršanu Kijevai aizsardzības vajadzībām

Šonedēļ republikāņi Senātā ierosināja apstiprināt pagaidu budžetu laika periodam līdz 8. februārim bez Trampa pieprasītajiem 5 miljardiem dolāru robežu nostiprināšanai. Donalds Tramps sākotnēji lika saprast, ka varētu piekrist šādam pagaidu variantam, taču vēlāk pauda stingru apņemšanos neparakstīt budžetu bez minētajiem papildu līdzekļiem. Republikāņi Pārstāvju palātā izpildīja viņa prasību un pieņēma budžetu, kurā iekļauti 5,7 miljardi dolāru robežu apsardzei. Taču demokrāti Senātā iebilda. Likumprojekts par budžetu Senātā ir jāpieņem vismaz ar 60 balsīm, tāpēc republikāņiem šajā jautājumā vajadzīgs vismaz daļējs demokrātu atbalsts.

Ziņu lente
0