Donalds Tramps nesteidz pieņemt pagaidu budžetu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumdevēji cer apstiprināt budžetu līdz Ziemassvētku brīvdienām, taču nevēlas ņemt vērā prezidenta prasību iekļaut tajā nožogojuma būvdarbiem nepieciešamos izdevumus.

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps atteicies pieņemt pagaidu budžetu, žurnālistiem pastrāstīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Prezidents ir neapmierināts, jo budžetā nav iekļauta viņa prasība palielināt izdevumus drošības uzlabošanai pierobežas zonā. Tramps pieprasa piešķirt šiem mērķiem aptuveni 5 miljardus dolāru. Vispirms viņš lika saprast, ka neparakstīs budžetu, kurā nav iekļauti minētie izdeumi, taču vēlāk piekrita parakstīt pagaidu budžetu un atgriezties pie robežu drošības jautājuma janvārī.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas hiperskaņas ieroči un Pentagona kosmiskais uzbudinājums

Cita starpā runa ir par nožogojumu būvdarbiem uz robežas ar Meksiku. Kad migrantu grupa no Centrālās Amerikas valstīm kājām ieradās pie ASV robežas ar lūgumu dāvāt patvērumu, Tramps no jauna informēja par saviem plāniem slēgt robežu.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeris Pols Raiens atzīmēja, ka valdība vēlas turpināt darbu, taču tāpat grib nodrošināt robežu. Viņš uzskata, ka prezidenta bažas par situāciju uz Meksikas robežas ir pamatotas.

Trešdienas naktī ASV Senāts pieņēma pagaidu budžetu laika periodam līdz 2019. gada 8. februārim. Pēc likumprojekta izskatīšanas Pārstāvju palātā tas nodots ASV prezidentam. Ja Tramps budžetu neparakstīs, federālās iestādes var apturēt darbu saskaņotā finansējuma trūkuma dēļ.

Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija
ASV valdība spiesta pārtraukt darbu

Situāciju apgrūtina arī tas, ka budžets tiek pieņemts īsti pirms Ziemassvētkiem. Likumdevēji steidz pieņemt dokumentu un doties uz saviem štatiem. Nākamreiz Kongress pulcēsies janvārī, un no jauna apspriedīs nožogojuma būvdarbus.

2017. gada janvārī, kad Tramps atteicās parakstīt budžetu, valdības darbs apstājās. Daudzas valsts iestādes tika slēgtas, tostarp arī vairākas tūristu vidū populāras vietas. Līdzīga situācija veidojās arī 2013. gadā Baraka Obamas administrācijas darba laikā. Valdības darbs apstājās uz vienu dienu. Aptuveni 800 tūkstoši ierēdņu neieradās darbā. Šī diena budžetam izmaksāja 24 miljonus dolāru.

Ziņu lente
0