Tiesa Maskavā aizmuguriski arestējusi Viljamu Brauderu

© AFP 2023 / LEON NEALФинансист и инвестор Уильям Браудер
Финансист и инвестор Уильям Браудер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krimināllietas materiāli liecina: Viljamam Brauderam aizmuguriski izvirzīta apsūdzība par noziedzīgas biedrības organizāciju. Izmeklēšana pieņēmusi lēmumu par viņa izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā.

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. Maskavas pilsētas Tveras tiesa aizmuguriski izsniegusi sankciju fonda Hermitage Capital vadītāja Viljama Braudera arestam lietā par noziedzīgas sabiedrības organizāciju, vēsta RIA Novosti.

"Tiesa nolēma: izmeklētāja lūgumu apmierināt, drošības līdzeklim izvēlēties arestu," – paziņoja tiesnesis Aleksejs Krivoručko.

Испанская полиция отпустила Уильяма Браудера после дачи показаний - Sputnik Latvija
KF Ģenerālprokuratūra: LR uzņēmumi atmazgājuši naudu Viljama Braudera interesēs

Šis ir jau trešais šāda veida tiesas lēmums.

Saskaņā ar krimināllietas materiāliem, Viljamam Brauderam aizmuguriski izvirzīta apsūdzība par KF Kriminālkodeksa 210. pantu – noziedzīgas biedrības organizāciju. Izmeklēšana pieņēmusi lēmumu par viņa izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā.

Pēc tiesneša domām, ar izmeklēšanas datiem pietiek, lai pamatotu šādu drošības līdzekli, kā arī izdarītu slēdzienus par Braudera saikni ar viņam inkriminētajiem noziegumiem. Noteiktais aresta termiņš – divi mēneši no Braudera aizturēšanas Krievijā vai ekstradīcijas brīža.

"Izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka pēc 1997. gada 1. janvāra Brauders savtīgu apsvērumu dēļ radījis noziedzīgu sabiedrību un stājies tās priekšgalā ar mērķi kopīgi un sistemātiski izdarīt smagus noziegumus – nodokļu nenomaksāšana, tīšs bankrots, laupīšana un naudas līdekļu legalizācija, kuras darbība turpinās līdz šim laikam," – teikts lietas materiālos.

Danske Bank. - Sputnik Latvija
FT: caur Danske Bank Igaunijā izgājuši 30 miljardi dolāru no Krievijas un NVS

Viljama Braudera advokāts Aleksandrs Antipovs iebilda pret aizmugurisku arestu. "Pēc būtības, šis lūgums ir ne tikai kļūdains, bet arī neatbilst patiesībai, un, runājot no tiesiskā viedokļa, tas ir nepareizs," – ir pārliecināts aizstāvis.

Viņš norādīja, ka izmeklēšana nav nosūtījusi viņa pilnvarotājam nekādus oficiālus paziņojumus.

"Braudera kungs nav informēts ne par krimināllietas ierosināšanu, ne par apsūdzētā statusa piešķiršanu, ne par izmeklētāja lūguma izskatīšanu par viņa aizmugurisku arestu. Šajā lietā viņš nebija informēts ne par kādām izmeklēšanas darbībām," – skaidroja advokāts.

Antipovs atgādināja, ka iepriekš Interpols nolēmis noraidīt visus Krievijas pieprasījumus Braudera lietās un pieprasījumus dzēsis.

Iepriekš Krievijas Ģenerālprokuratūra informēja par jaunas krimināllietas ierosināšanu pret investoru un finansistu, fonda Hermitage Capital dibinātāju Viljamu Brauderu, kurš iepriekš aizmuguriski notiesāts Krievijā. Viņš apsūdzēts par noziedzīgas sabiedrības radīšanu, turklāt Ģenerālprokuratūras pārstāvji atklāja jaunus datus par Braudera fonda jurista Sergeja Magņitska un citu finansista līdzzinātāju nāvi. Par "ļoti ticamu" tiek uzskatīta versija par saindēšanu ar indīgām vielām.

Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Krievija neatstās bez vērības Latvijas lēmumu apstiprināt "Magņitska sarakstu"

Viljams Brauders ir starptautisks finansists un investors, auditora Sergeja Magņitska bijušais darba devējs. 1995.-2007. gg. Brauders bija liels ārvalstu portfeļu investors Krievijā, patlaban dzīvo Londonā. Krievija viņu izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

2013. gadā Brauders notiesāts Krievijā par nodokļu mahinācijām. Tiesa konstatēja, ka S.Magņitskis investora interesēs laikā no 1997. līdz 2002. gadam īstenoja nelikumīgu shēmu ar mērķi izvairīties no nodokļiem, izmantojot Kalmikijā reģistrētas firmas, ko pārvaldīja Hermitage Capital. Viņš neplāno atgriezties Krievijā, tāpēc spriedums ir aizmugurisks. Iespēja to izpildīt radīsies, ja Brauders izrādīsies Krievijā. 2017. gada nogalē Maskavas pilsētas Tveras tiesa atzina V.Brauderu par vainīgu nodokļu nenomaksāšanā un uzņēmuma "Daļņaja stepj" tīšā bnkrotā, taču nepadarīja stingrāku sodu, kas piespriests iepriekš – brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem.

Ziņu lente
0