Atlikušas dažas dienas: Lietuva vēl joprojām nav vienojusies ar "Gazprom" par piegādēm

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasСтенд компании "Газпром" на выставке, организованной в рамках Российского инвестиционного форума (РИФ-2018) в Сочи.
Стенд компании Газпром на выставке, организованной в рамках Российского инвестиционного форума (РИФ-2018) в Сочи. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz Jaunajam gadam atlikušas tikai desmit dienas, bet Lietuva vēl nav parakstījusi līgumu ar Krievijas holdingu par gāzes piegādēm 2019. gadam.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Lietuvas kompānija Lietuvos energijos tiekimas (LET), grupas Lietuvos Energija uzņēmums, vēl joprojām nav parakstījusi līgumu ar Krievijas holdingu Gazprom 2019. gadam, un pārrunas vēl turpinās, vēsta Baltic Course.

"Patlaban ar "Gazprom" notiek pārrunas par gāzes iegādi 2019. gadam. Pēdējo gadu pieredze liecina, ka vienošanās ar šo kompāniju tiek noformētas gada pēdējās dienās," – atklāja LET ģenerāldirektors Mants Mikalačūns.

Informācija par to, kāds gāzes apjoms iekļauts topošajā līgumā, nav sniegta, taču Lietuvos energijos tiekimas apgalvo, ka tas nepārsniegs šī gada piegādes apjomus.

Līdztekus līgumam ar "Gazprom" LET plāno nākamgad iegādāties sašķidrināto dabasgāzi Norvēģijas kompānijā Equinor un no citiem piegādātājiem, taču iepirkuma procedūras vēl nav noslēgtas, tāpēc detalizētu informāciju LET nesniedz.

Логотип компании Газпром - Sputnik Latvija
Piebalgs: Latvijas patērētāji samaksās par neatkarību no Gazprom

Patlaban LET daļu gāzes glabā Inčukalna gāzes glabātavā Latvijā un šo iespēju varēs izmantot arī 2019. gadā. Taču, ņemot vērā Latvijas GTS operatora Conexus Baltic Grid lēmumu celt gāzes glabāšanas un transportēšanas cenas, kļūst neizdevīgi iesūknēt degvielu Inčukalna PGK, atzīmēja M.Mikalačūns.

2017. gadā Lietuva iegādājās no "Gazprom" 1,407 miljardus kubikmetru dabasgāzes – par 37% vairāk nekā gadu iepriekš. 2017. gadā Krievijas gāzes daļa Lietuvas tirgū sastādīja apmēram 55%, bet 2016.gadā – apmēram 40%.

2018. gada pirmo triju ceturkšņu laikā "Gazprom" piegādes Lietuvai augušas par 8% salīdzinājumā ar šo periodu 2017. gadā – līdz 0,936 miljardiem kubikmetru. Vienlaikus 2018. gada desmit mēnešu laikā Lietuva vairāk nekā par 30% samazinājusi SDG iepirkumu.

Ziņu lente
0