Igauņu jaunās ID kartes uzlauztas ar lukturīti

CC0 / pixabay / Карманный фонарик
Карманный фонарик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija iztērējusi trīsarpus miljonus eiro veco, slikti aizsargāto ID karšu nomaiņai, taču datu zādzība no jaunajām kartēm izrādījusies vēl vienkāršāka.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Igaunijā konstatēja jaunā parauga ID karšu aizsardzības problēma, vēsta Sputnik Igaunija.

Noskaidrojies, ka nebūt nav nepieciešams atvērt aploksni, lai uzzinātu svešas kartes PIN kodus, ko izsniedz Policijas un robežsardzes departaments kopā ar personas apliecību. Neskatoties uz aizsargrakstu, kodi kļūst redzami, ja izgaismot aizvērto aploksni ar vienkāršu lukturīti vai mobilā tālruņa gaismas diožu zibspuldzi.

Вид острова Закинф в Греции - Sputnik Latvija
ĀM aicina tūristus Ziemassvētku laikā būt uzmanigiem

Ļaundaris, saņēmis svešus kodus un ID karti, var izmantot tās elektroniskās funkcijas autentifikācijai un dokumentu parakstīšanai ar elektronisko parakstu.

Jaunā parauga ID kartes – plastmasas kartes ar elektronisko čipu personas autentifikācijai – Igaunijā tiek izsniegtas no 10. decembra. Kartes ar dažādiem aizsargmehānismiem un dizainu būs iespējams izmantot paralēli līdz 2023. gadam, kad izbeigsies pēdējo vecā parauga dokumentu derīguma termiņš.

Jaunās ID kartes izgatavo Francijas kompānija Idemia. No agrākā pakalpojumu sniedzēja, Šveices firmas Gemalto AG Igaunija atteicās 2017. gada rudenī, kad noskaidrojās ID karšu ievainojamības mērogs. Personas datu zādzības riska grupā iekļuvuši aptuveni 800 tūkstoši karšu – pēc būtības, lielākā daļa elektronisko personas apliecību Igaunijā.

Izdevumi slikti aizsargāto ID karšu nomaiņai valsts budžetam izmaksājuši 3,5 milj. eiro.

Ziņu lente
0