Politika

Ušakova atlaišanas mēģinājumu dēļ pret Latviju tiks iesniegta sūdzība ES Reģionu komitejā

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы
Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas sociālisti atbalstīja Rīgas domes mēru Nilu Ušakovu un visu pašvaldību, kuru Latvijas varasiestādes cenšas atlaist.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Eiropas Sociālistu Partija (PES) paudusi raizes attiecībā uz Latvijas demokrātiju sakarā ar likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, ko iepriekš sagatavojusi Nacionālā apvienība.

Partijas mājaslapas paziņojumā PES norāda, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs un lielākā daļa pilsētas pašvaldības locekļu ir no partijas "Saskaņa", kura pirms gada uzvarēja pašvaldību vēlēšanās, iegūstot 50,82% balsu. Tāpat "Saskaņa" kļuvusi par oktobrī aizritējušo Latvijas parlamenta vēlēšanu līderi, iegūstot 19,8% balsu, kas ir par 5% vairāk, nekā viņu tuvākajiem konkurentiem.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Politika
Vējonis pastāstīja, kā rīkosies, ja Kariņš nespēs izveidot Ministru Kabinetu

Latvijas varasiestāžu mēģinājums atstādināt no amata demokrātiskā ceļā ievēlētos Rīgas pilsētas pašvaldības locekļus veikts uz "labējo" un konservatoru nespējas fona izveidot jaunu Latvijas valdību pēc rudenī aizritējušajām Saeimas vēlēšanām, norāda PES.

"Ir nepieļaujami, ka kādas Eiropas Savienības valsts valdība ieviestu likumu, kurš par savu mērķi padara pašvaldību un demokrātiju vietējā līmenī. Ja pret pašvaldības locekļiem vai mēru izvirzītas apsūdzības saistībā ar korupciju, tās ir jāizskata tiesai. Šis mēģinājums atlaist pašvaldības deputātus un mēru, kuri tika ievēlēti ar absolūto balsu vairākumu, izraisa nopietnas raizes saistībā ar demokrātiju Latvijā," paziņoja Sergejs Staņiševs, PES līderis.

Tāpat partijas paziņojumā teikts, ka PES informēs Reģionu komiteju saistībā ar šo politiski motivēto mēģinājumu pārkāpt ievēlētās pilsētas vadības tiesības, izmantojot korupcijas apkarošanas aizsegu.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Partijas ir gatavas atbalstīt Kariņu premjerministra amatā

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK 15. decembra sanāksmē uzticēja partijas loceklim, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam prezentēt likumprojekta ideju par Rīgas domes atlaišanu tuvākajā Ministru Kabineta sēdē, kas arī tika izdarīts 17. decembrī. Likumprojekts tika sagatavots sakarā ar korupcijas skandālu pašvaldības transporta uzņēmumā "Rīgas Satiksme", kur virkne amatpersonu tiek turēti aizdomās krāpniecībā, veicot gandrīz 200 autobusu un trolejbusu iegādi Rīgai. Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā sagatavošanā tika ņemti vērā daudzi privātpersonu un domes deputātu paziņojumi, kuri skar iespējamos pārkāpumus pašvaldības darbā un tās atsevišķas amatpersonas. Taču nekādas konkrētas informācijas, kura apstiprinātu pārkāpumu esamību, anotācijā nav.

Eiroparlamenta deputāts Krišjānis Kariņš - Sputnik Latvija
Kandidāts Kariņš: ir jātic, ka mēs varam Latvijā dzīvot labāk

Dokumentā tiek minēta arī turpmākā domes darbība tās atlaišanas gadījumā. Rīgas domes funkcijas paredzēts nodot pagaidu administrācijai, kuras vadītāja amatam piedāvāts izvirzīt VARAM valsts sekretāra vietnieku pašvaldību jautājumos Aivaru Draudiņu. Tāpat tajā piedāvāts iekļaut Gerharda padomnieku Daini Rijkuri, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Satiksmes ministrijas pārstāvjus.

Domes atlaišanas gadījumā jaunu deputātu vēlēšanas paredzēts sarīkot 2019. gada 25. maijā.

Nils Ušakovs, komentējot likumprojektu, nosauca to par politisko šovu, kuram nav tiesiska pamatojuma. Pēc viņa sacītā, ja Saeima šo dokumentu atbalstīs, Rīgas domes priekšsēdētājs vērsīsies Satversmes tiesā.

Ziņu lente
0