Deviņos no desmit Latvijas liftiem nav sakaru iekārtu palīdzības izsaukšanai

© Sputnik / Андрей СкипинНадпись в лифте на русском языке
Надпись в лифте на русском языке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs otrais lifts tiek ekspluatēts vairāk nekā 25 gadus, jeb vairāk par paredzēto termiņu.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Vairāk nekā puse, jeb 68%, Latvijā pārbaudīto liftu neatbilst normatīvo aktu prasībām, raksta BNN.

Galvenās problēmas ir saistītas ar derīguma termiņa nokalpojušajiem liftiem un jauno liftu neatbilstību vienotajām Eiropas Savienības prasībām.

Daudzstāvu mājas - Sputnik Latvija
Rīgas namu pārvalde sola remontēt 100 daudzstāvu mājas gadā

Saskaņā ar Bīstamo iekārtu reģistra datiem, no visiem ekspluatācijā esošajiem liftiem 51% (apmēram 3 700 liftu) tiek ekspluatēti vairāk nekā 25 gadus, jeb ilgāk par tiem paredzēto termiņu. Turpmāka droša šādu liftu izmantošana ir iespējama pateicoties regulārai apkalpošanai, remontam, rekonstrukcijai un modernizācijai.

Seši no desmit (62%) pārbaudītiem liftiem apdraud cilvēka veselību un dzīvību, savukārt 92% nav aprīkoti ar sakaru ierīcēm palīdzības izsaukšanai.

No 2000. gada 1. septembra Latvijā drīkst uzstādīt tikai tādus liftus, kuri atbilst ES vienotajām prasībām, par ko liecina marķējums lifta kabīnē.

Vairumā Latvijas sērijveida daudzstāvu mājās uzstādīti padomju laiku lifti, kuri tika ražoti laika periodā no 1972. līdz 1990. gadam, lielākoties baltkrievu rūpnīcā "Mogiļovliftmaš". Ražotāja rūpnīca paziņoja, ka liftu kalpošanas termiņš sastāda 25 gadus ar nosacījumu, ka pēc pirmajiem sešiem ekspluatācijas gadiem tiks veikts remonts, un pēc 11 gadiem – vēl viens. Liftu kapitālremontam jābūt veiktam reizi 15 gados.

Kad Latvija 2004. gadā iestājās Eiropas Savienībā, noskaidrojās, ka "Mogiļovliftmaš" mehānismi neatbilst Eiropas drošības standartiem. ES standarti apraksta 74 iespējamos liftu riskus, taču vismaz trīs šī saraksta riskus baltkrievu rūpnīcas liftos novērst nav iespējams.

Калькулятор - Sputnik Latvija
Rīgas namu pārvaldnieka mirušās dvēseles: mahinācijas 150 tūkstošu eiro vērtībā

Latvijas ierēdņi solīja atrisināt šo problēmu desmit gadu laikā, sastādīja renovācijas plānu ar posmiem un nosauca aptuveno izdevumu summu – apmēram 14 miljonus latu, jeb apmēram 19,92 miljonus eiro, taču pēc desmit gadiem jaunie lifti daudzstāvu ēkās neparādījās.

Saskaņā ar likumdošanu, to uzstādīšanai vai modernizācijai jābūt veiktai tikai un vienīgi uz ēkas kapitālremonta uzkrāto līdzekļu rēķina, ar vairāk nekā pusi (50% +1) dzīvokļu īpašnieku balsu.

Tā kā padomju mājās bieži vien savu laiku ir nokalpojušas ūdens apgādes sistēmas, elektroinstalācija, kanalizācija, jumts, kā arī citi konstrukciju elementi, tieši to remontam arī tiek novirzīta uzkrātā nauda.

Valdības noteikumos ierakstīti bojājumi, kuru konstatēšanas gadījumā lifta ekspluatācija ir aizliegta. Tostarp slēdzeņu bojājumi uz šahtas durvīm, traucējumi kabīnes bloķēšanas vai grīdas kontaktos; ārštata sitieni un trokšņi, kuri rodas kabīnes pārvietošanās laikā; bremžu bojājumi; nekontrolējama lifta uzsēšanās uz tvērējiem; kabīnes kustība nepareizā (pretēji pieprasītajam) virzienā un t.t. Šādos gadījumos līdz bojājumu novēršanai pacēlājam jābūt atslēgtam no elektroapgādes, savukārt durvīm – bloķētām.

Ziņu lente
0