Viedoklis

"Saskaņa" latviešiem vairs nav vajadzīga. Tāpēc drīz pazudīs

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс
Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu izglītības iznīcināšana nozīmē drīzu krievu kopienas pazušanu, tāpēc "Saskaņas" lojalitātei vairs nav nozīmes.

Aizvadītajā nedēļā piedzīvojām vērā ņemamu notikumu – KNAB organizēja kratīšanu Rīgas domē un tai pakļautajā "Rīgas satiksmē" aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu autobusu un trolejbusu iepirkuma ietvaros. Seši RS darbinieki jau arestēti un vismaz divus mēnešus pavadīs cietumā. Viņu vidū ir arī uzņēmuma ilggadējais valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, steidzami atlaists no amata tieši aresta dienā.

Lūk, kas ir pats interesantākais. Skandalozie stāsti par transporta iepirkumiem RS turpinās ne vienu gadu vien – tie ilgst visus deviņus gadus, kopš Ušakovs ieņem mēra posteni un Rīgas domē strādā viņa vadītā partijas "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" koalīcija.

Reiz es pats izmeklēju vienu tādu skandalozu stāstu par 2013. gadu, par ko stāstīju vairākos portālos. Atgādināšu: toreiz RS noslēdza līgumu par 163 trolejbusu iegādi par 807 tūkstošiem eiro par mašīnu. Mēnesi vēlāk tieši tādus pašus trolejbusus tieši tādā pašā komplektācijā Bulgārijas galvaspilsēta iegādājās tikai par 542 tūkstošiem.

Jau pirms pieciem gadiem bija skaidrs, ka runa ir par ļaunprātību – starpība 265 tūkstošu apmērā bija neizskaidrojami liela. Taču nevienam tobrīd negribējās rakņāties darījuma detaļās. Bet tagad pēkšņi vēlēšanās ir radusies. Kas īsti ir mainījies?

Mainījusies ir partija "Saskaņa" un tās nozīme. Toreiz, pirms pieciem gadiem, tas bija spēks, ar kuru vajadzēja rēķināties. Balstoties uz plašo krievu kopienu, "Saskaņa" saņēma 31 vietu parlamentā un nospiedošu vairākumu (39 vietas) Rīgas domē koalīcijā ar GKR

Pagājuši pieci gadi, un situācija ir kardināli mainījusies. "Saskaņas" daļa Saeimā sarukusi līdz 23 vietām. Rīgas domes vēlēšanās tik tikko izdevās tikt pāri 50% atzīmei, un tagad koalīcijā ar GKR "Saskaņai" ir nestabils vairākums – 32 balsis pret 28 opozīcijas balsīm.

Jānis Dombrava  - Sputnik Latvija
Politika
Dombravu moka jautājums: vai vēlamies atdot Latviju "Saskaņai"

Tas nav noticis tāpēc, ka priekšvēlēšanu kampaņām būtu atvēlēts pārāk maz naudas vai polittehnologi nebūtu pietiekami radoši. Tas noticis tāpēc, ka sarucis "Saskaņas" elektorāts – krievu vēlētāju skaits.

Vēl vairāk, valdošajiem latviešiem ir pamats domāt, ka krievu vēlētāju skaita samazināšanās process turpināsies, turklāt pat paātrināsies. Latviešu politiķi un latviešu vēlētāji pamatoti cer, ka šogad pieņemtie grozījumi, kuri iznīcina krievu izglītību, aktīvi veicinās krievu emigrāciju.

Agrāk taču krievi brauca prom no Latvijas tikai peļņas meklējumos un cerēja kādreiz atgriezties, taču tagad aizbraukušajiem vairs nav, kurp atgriezties. Tiem, kuri vēl palikuši, nāksies nopietni padomāt par aizbraukšanu. Ne tikai peļņas, bet arī savu bērnu nākotnes dēļ.

Ja nav iespēju sniegt bērniem izglītību dzimtajā valodā, neizbēgams ir jautājums: kādā svešā valodā to būtu labāk saņemt.

Tādā svešu valodu konkursā latviešu valoda neapšaubāmi zaudē ne tikai angļu valodai, bet arī gandrīz jebkurai citai Eiropas valodai, izņemot varbūt tikai igauņu valodu.

Ironiski, ka "Saskaņa" tādu situāciju radījusi pati, ar savu ilggadējo darbu. Ilgus gadus tā akumulēja krievu balsis, lai būtu iespējams vienoties ar kādām latviešu partijām un iekļūt valdībā.

Šī mērķa labad "Saskaņa" uzskatīja par vajadzīgu demonstrēt potenciālajiem koalīcijas partneriem saticību un lojalitāti. Tik lielu lojalitāti, ka pat pret krievu izglītības iznīcināšanu nobalsoja tikai 16 "Saskaņas" deputāti. Citos krievu kopienai svarīgos jautājumos deputāti deva priekšroku tualetei.

Vjačeslavs Dombrovskis - Sputnik Latvija
Dombrovskis: "Saskaņa" neieviesīs divvalodību un nemainīs valsts kursu

Tāda "Saskaņa", kas acu priekšā zaudē spēkus, krievu kopienai sarūkot, vairs neinteresē un neapdraud latviešus. Viņi pat nevēlas gaidīt 2021. gada pašvaldību vēlēšanas, kad "Saskaņa" neizbēgami zaudēs Rīgu. Viņi jau tagad grib sadalīt mantojumu.

Tā Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars ieteica latviešu partijām apvienoties, lai atkarotu Rīgu. Par "latviešu partijām" runājot, Dzintars noteikti nedomāja "Saskaņu", lai arī tā ne vienu reizi vien apzvērējusi savu latviskumu un pat uzņēmusi pie sevis bijušos "Vienotības" biedrus.

Taču pilnīgi iespējams, ka Dzintars domāja par GKR. Tā pārsvarā ir latviska partija, viennozīmīgi atbalsta krievu izglītības iznīcināšanu un itin labi varētu pārmesties uzvarētāju pusē. GKR varētu noderēt valdošajiem latviešiem ne tikai Rīgas domē, bet arī Saeimā, jo "Saskaņas" vēlēšanu sarakstos bija arī GKR radījumi, un šīs balsis itin labi noderēs koalīcijas balsojumā.

Tātad pilnīgi iespējams kāds "liels darījums" starp GKR un citām latviešu partijām. GKR sagrauj pašreizējo koalīciju Rīgas domē un palīdz veidot koalīciju Saeimā. Par to GKR biedri saņem aizsardzību un iespēju turpmāk piedalīties Rīgas budžeta zāģēšanā, tikai kopā ar citiem partneriem.

Ja GKR kļūs par pārbēdzēju, "Saskaņa" zaudēs Rīgu jau tagad, un līdz ar to – arī gandrīz visus ieņēmumus un gandrīz visu ietekmi. Taču, ja GKR to nenodos, "Saskaņa" zaudēs Rīgu, ienākumus un ietekmi 2021. gadā.

Lai nu būtu kā būdams, "Saskaņa" vairs nav vajadzīga.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0