Latvija – pret: Rinkēvičs atklāja, kāpēc netiks izveidota Eiropas vienotā armija

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstu aizsardzības ministri mēģināja ieskaidrot ASV, ka, pateicoties vienotajai Eiropas armijai, NATO saņems vairāk naudas, taču palika nesaprasti un nolēma pretoties šai idejai.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atklāja, kā cietusi sakāvi Francijas prezidenta Emanuela Makrona iecere veidot no ASV neatkarīgu Eiropas armiju, vēsta Mixnews.lv.

Politiķis atklāja, ka ES valstu aizsardzības ministru sapulcē vismaz divas trešdaļas tās dalībnieku iebilduši pret vienotās armijas izveides ideju.

Rinkēvičs paskaidroja, ka ministri atteikušies no Eiropas vienotās armijas izveides, jo nesaprata, kā to iespējams formēt un kā tiktu pieņemti lēmumi par tās izmantošanu. Turklāt šī iecere samulsinājusi partnerus ASV.

Freccia - итальянская многоцелевая бронированная машина на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs iebilst pret vienotas ES armijas izveidi

Latvijas ārlietu ministrs atzina, ka politiķi centušies paskaidrot ASV, ka, pateicoties Eiropas svētku apvienošanai, NATO saņems lielāku finansējumu, taču atzīmēja, ka amerikāņi nav sapratuši, kā tas varētu notikt.

Rinkēvičs piebilda, ka ES vienotās armijas izveides plāns pret ASV un transatlantiskajiem sakariem rada bažas arī Latvijā. Diplomāts uzsvēra, ka Latvija pozitīvi vērtē aizsardzības nozares finansējuma palielināšanu un interesējas par koordinācijas mehānismu izveidi, tomēr nav gatava atbalstīt Makrona ieceri.

Jāpiebilst, ka iepriekš ES vienotās armijas ideju atbalstīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pret to iebilda. Viņš atzīmēja, ka nesaskata nepieciešamību radīt ES dublējošas komandstruktūras, bet Eiropas aizsardzību nav iespējams iztēloties bez ASV.

Baltija izvēlas ASV pusi

Iepriekš eksperts Aleksandrs Hroļenko intervijā Sputnik Latvija atzīmēja, ka Vašingtona nevar pozitīvi reaģēt uz atsevišķas Eiropas armijas izveidi, jo "ne jau tāpēc tika nodibināta NATO, lai kāds pārtvertu iniciatīvu un vilktu uz savu pusi segu, tostarp – arī finansiālo".

Pēc eksperta domām, ASV pieļaus tādas armijas izveidi tikai vienā gadījumā – ja jaunā armija faktiski tikai nostiprinās NATO.

Tāpat Hroļenko prognozēja, ka Baltijas valstis šajā jautājumā nostāsies ASV, nevis Eiropas pusē.

Ziņu lente
0