Rīgas domes ārkārtas sēde: Ušakovs var zaudēt mēra posteni

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar "Rīgas satiksmi" saistītās problēmas liek Rīgas mēram šaubīties, vai kolēgi viņam vēl joprojām uzticas un viņš var cerēt uz atbalstu.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Pēc aizturēšanu un arestu virknes pašvaldības transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" amatpersonu vidū, kratīšanas uzņēmumā un Rīgas domē, kā arī piecu uzņēmuma valdes locekļu demisijas Rīgas mērs Nils Ušakovs piektdien, 13. decembrī sasauca domes ārkārtas sēdi, vēsta Mixnews.lv.

"Ņemot vērā pēdējo dienu notikumus "Rīgas satiksmē", šodien 19.00 esmu sasaucis Rīgas domes ārkārtas sēdi, kurā jautāšu deputātiem, vai es joprojām baudu viņu uzticību," – Ušakovs piektdien pavēstīja savā lapā Facebook.

Noskaidrojās, ka kolēģi Nilu Ušakovu vēl joprojām atbalsta. Tiesa, opozīcijas deputāti sēdi pameta pirms balsojuma, taču 32 domes deputāti mēru atbalstīja. Ar šīm balsīm pietiek, lai Ušakovs saglabātu posteni.

Jāpiebilst, ka RD deputāts no Nacionālās apvienības Edvards Ratnieks pavēstīja, ka viņa kolēģi iepriekš iniciējuši parakstu vākšau par Nila Ušakova atstādināšanu.

Ratnieks paskaidroja, ka frakciju neapmierina lielākā daļa Rīgas mēra lēmumu, un tā uzskata, ka "Rīgas satiksmē" notiekošais ir pārāk liels korupcijas skandāls, lai mērs, kurš vienlaikus ir uzņēmuma kapitāla daļu turētājs, varētu saglabāt savu posteni.

"Rīgas satiksme" lieta

Iepriekš vēstīts, ka KNAB veikusi kratīšanu uzņēmumā "Rīgas satiksme" un Rīgas domes telpās. Valsts policija informēja, ka šīs darbības saistītas ar lietu par krāpšanos lielos apmēros.

Бюро по предотвращению и борьбе с коррупцией (KNAB) - Sputnik Latvija
Arestējiet vēl trīs: "Rīgas Satiksme" lieta uzņem apgriezienus

Starptautiskās izmeklēšanas ietvaros, ko veic Polijas Korupcijas apkarošanas dienests un KNAB, Rīgā aizturēti cilvēki, kuri palīdzējuši slēpt kukuli 800 tūkstošu eiro apmērā.

Polijas Korupcijas apkarošanas dienests ziņoja, ka kukulis saņemts sakarā arī gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus par to piegādi 2013.-2016. gadā organizēja "Rīgas satiksme". Ar šiem iepirkumiem saistītās krimināllietas ietvaros aizturēti astoņi cilvēki: seši Latvijā un divi - Polijā.

11. decembrī tika aizturēts "Rīgas Satiksme" Infrastruktūras un attīstības departamenta vadītājs Igors Volkinšteins. Ir zināms, ka attiecībā uz Volkinšteinu KNAB arī lūdza tiesu piemērot arestu. Un trešdien, 12. decembrī, Volkinšteins tika arestēts. Volkinšteina intereses tiesā pārstāv zvērināts advokāts Ainārs Vīnkalns.

Turklāt aizturēts un ar Volkinšteinu vienā dienā arestēts biznesmenis Māris Martinsons. Tika ziņots, ka lieta, sakarā ar kuru ir aizturēts un arestēts uzņēmējs, nav saistīta ar kriminālprocesu attiecībā pret no dienesta pienākumu izpildīšanas atstādināto  Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

Pats Martinsons un viņa advokāti atteicās no jebkādiem komentāriem.

Муниципальное предприятия Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
"Rīgas Satiksme" valde atkāpās no amata

KNAB lūdzis arestēt vēl trīs cilvēkus, kuri aizturēti ar "Rīgas satiksme" iepirkumiem saistītā kriminālprocesa ietvaros.

14. decembrī noskaidrojās, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesa sankcionējusi "Rīgas satiksme" bijušā valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena arestu. Ziņots, ka viņa arests, iespējams, saistīts ar to, ka kāds devis jaunas liecības kriminālprocesā par sabiedriskā transporta uzņēmuma iepirkumiem.

Iepriekš ziņots, ka pieci "Rīgas satiksme" valdes locekļu atkāpušies no amata, visi uzņēmuma iepirkumi apturēti. Rīgas mērs iecēlis uzņēmuma pagaidu valdi, ko vada bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matiss. Valdē strādā arī divi pašreizējie uzņēmuma darbinieki – Edmunds Zivtiņš un Jānis Geduševs.

Ziņu lente
0