Jautri un uz parāda: iedzīvotāji Latvijā plāno svētkus pēc principa "dzīvojam vienreiz"

© Foto : pixabayИкра на праздничном столе
Икра на праздничном столе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Latvijas iedzīvotāji plānoja pieticīgus svētkus, taču tagad situācija kardināli mainījusies: cilvēki gatavi aizlienēt naudu, lai tikai Ziemassvētki un Jaunais gads aizritētu kā nākas.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Aptauja 2017. gada nogalē liecināja, ka lielākā daļa valsts iedzīvotāju plāno Ziemassvētkus un Jauno gadu atzīmēt pieticīgi, par summu, kas nepārsniedz 80 eiro. Dāvanām cilvēki plānoja tērēt ne vairāk kā 60 eiro, turklāt daudzi atzina, ka uz Ziemassvētkiem pērk tikai simboliskus suvenīrus.

Taču šoreiz Latvija nolēmusi izvērsties. Portāls TVnet.lv vēsta, ka kompānijas Fratum aptauja, kurā piedalījušies vairāk nekā 23 tūkstoši mājsaimniecību, liecina: iedzīvotāji Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam plāno iztērēt vismaz 200 eiro un īstenot principu "dzīvojam tikai vienu reizi".

Открытие ёлочных базаров в Москве - Sputnik Latvija
"Rīga neslīkst eglīšu skeletos": Ziemassvētku eglīšu noma kļūst populārāka

Atzīmēts, ka kreditēšanas apjomi nebanku sektorā pieaug, tāpat kā privātpersonu parādi. Zvērinātajiem tiesu izpildītājiem nodoti parādi 5,7 miljardu eiro apmērā, turklāt 80% mājsaimniecību nav uzkrājumu.

Latvijas iedzīvotāju vēlmei vētraini nosvinēt svētkus var līdzināties tikai meksikāņi un brazīlieši. Šo valstu iedzīvotāji jautriem svētkiem gatavi atvēlēt attiecīgi 418 un 341 eiro

Toties kaimiņvalstīs, Nīderlandē un Vācijā cilvēki nav gatavi atdot lielu daļu algas svētkiem – vecās Eiropas valstīs iedzīvotāji plāno iztērēt tikai līdz 10% ieņēmumu.

Latvijas iedzīvotāju vidū mainījusies arī attieksme pret dāvanām. Agrāk cilvēki sapņoja par kosmētiku, bet tagad vēlas redzēt saldas delikateses, dāvanu kartes, spēles un apģērbu. Visas šīs dāvanas iedzīvotāji gatavi iegādāties kredītā.

Подарки - Sputnik Latvija
Nedāvini man to: nevajadzīgāko dāvanu saraksts

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicināja Latvijas iedzīvotājus parvarēt vēlmi izbaudīt dzīvi pirms svētkiem un nesvinēt uz parāda.

Savukārt Latvijas kredītņēmēju asociācijas pārstāvis Aivars Rudi brīdināja, ka pastāvīgi pieaug cilvēku skaits, kuri nespēj atdot parādus, un nevajadzētu kļūt par parādnieku, lai klātu krāšņu galdu vai pārsteigtu draugus un tuviniekus ar greznu dāvanu, kas nav pa kabatai.

Ziņu lente
0