Saeimas pretimnākšana mediķiem: algām pieliks 600 miljonus, taču ne uzreiz

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный блок в больнице им. Паула Страдыня
Операционный блок в больнице им. Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas parlaments steidzamā kārtā pieņēma grozījumus, kuri liks valdībai atrast papildus finansējumu ārstu algām.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. Saeima uzreiz pirmajā un otrajā galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus par veselības nozares finansējumu, saskaņā ar kuriem valdībai ir jāsameklē līdzekļi mediķu algu palielināšanai tuvāko trīs gadu laikā par 20%. Balsošanas rezultāti publicēti Saeimas mājaslapā.

Grozījumi paredz, ka nākamā gada budžeta un vidējā termiņa budžeta sastādīšanas laikā Ministru Kabinetam jāparedz mediķu algu palielinājumu vidēji par 20% trīs gadu laikā.

Runa ir par papildus finansējumu gandrīz 600 miljonu eiro apmērā: 2019. gadā būs jāpiešķir 87,48 miljonus, 2020. gadā – 191,22 miljonus, savukārt 2021. gadā – 314,6 miljonus.

Likumprojektu piedāvājusi Sociālo un darba lietu komisija, norādot, ka tas būtu jāpieņem ārkārtas kārtībā, un Saeima apstiprināja grozījumus uzreiz gan pirmajā, gan otrajā galīgajā lasījumā.

В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Ātrās palīdzības jaunie tarifi: sieviete nobijās izsaukt ātros un zaudēja tēvu

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Veselības ministrija un Finanšu ministrija solīja pasargāt medicīnas darbiniekus no riskiem, kurus var izraisīt valdības izveidošanas nopietnais aizkavējums.

Iepriekš Latvijas Slimnīcu biedrība brīdināja par ārkārtas situāciju, kas varētu veidoties veselības aprūpes sistēmā no 2019. gada 1. janvāra sakarā ar Satversmes tiesas lēmumu par medicīnas darbinieku virsstundu darba ierobežošanu. Tas nozīmē, ka 1. janvāri Latvija varētu sagaidīt ar tukšām slimnīcām un nestrādājošu neatliekamo palīdzību.

Veselības ministre Anda Čakša paziņoja, ka, neskatoties uz Slimnīcu biedrības bažām, nekādas krīzes veselības nozarē patiesībā nav. Turklāt ministre norādīja, ka šodien situācija Latvija slimnīcās ir daudz labāka, nekā pirms gada.

Ziņu lente
0