Rēzeknes ārsts: e-veselība apdraud cilvēku dzīvību

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasОперация в клинике
Операция в клинике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Obligāto e-nosūtījumu ieviešana no 1. janvāra varētu paralizēt Latvijas veselības sistēmu, uzskata Rēzeknes slimnīcas ķirurgs.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. Ķirurgs no Rēzeknes kritizēja jauno obligāto e-veselības sistēmas obligāto funkciju, raksta portāls 46.lv.

No 2019. gada 1. janvāra nosūtījumam pie ārsta vai uz diagnostikas izmeklējumiem jābūt noformētiem tikai un vienīgi elektroniskā formātā e-nosūtījums sistēmā, kura ir integrēta portālā e-veselība.

Операционная в больнице им. Паула Страдиня - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti atkal nevar izmantot e-veselību

Elektroniskais nosūtījums tiks noformēts visu medicīnisko pakalpojumu sniegšanas gadījumos – gan valsts apmaksātiem, gan maksas pakalpojumiem. Izņēmums būs tikai laboratorijas izmeklējumiem un aprūpei mājās. Ārstam, kurš nozīmē konsultāciju vai izmeklējumu, būs jāaizpilda nosūtījums elektroniskajā formā.

Pacients varēs pierakstīties uz pieņemšanu pie ārsta vai uz izmeklēšanu pa telefonu, Internetā vai klātienē apmeklējot medicīnas iestādi. Viss ir atkarīgs no pieraksta variantiem, kurus piedāvā viens vai otrs medicīnas centrs. Pieraksta pieņemšanas laikā reģistratūras darbiniekam būs pienākums paziņot pacientam par saņemto e-nosūtījumu.

Jaunu obligāto funkciju ieviešana jau bez tā slikti funkcionējošajā sistēmā izraisīja Latvijas ārstu sašutumu. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas sanāksmē noskaidrojās, ka pēdējās nedēļas laikā nevienam nav izdevies izrakstīt e-nosūtījumu.

Pēc Rēzeknes slimnīcas un P. Stradiņa Universitātes slimnīcas ķirurga Sergeja Šapovalova somām, e-nosūtījuma moduļa ieviešana varētu paralizēt veselības sistēmu Latvijā.

Врач - Sputnik Latvija
E-veselība maksājusi miljonus, taču cilvēki spiesti paši braukt pēc analīžu rezultātiem

"Latvijas veselības sistēma balstās uz nosūtījumu principa pie speciālistiem. Un šobrīd, kad e-veselība strādā neiespējami slikti, tās papildināšana ar jaunu slikti funkcionējošu papildinājumu varētu neatgriezeniski paralizēt veselības aprūpes sistēmu darbību.

Kā minimums ir jāievieš pārejas periods, kamēr ārsti varēs nodublēt nosūtījumus papīra variantā, bet maksimums vajadzētu savest kārtībā e-veselību. Ārsti un pacienti nedrīkst kļūt par negodprātīgu izstrādātāju un pasūtītāju ķīlniekiem, kuri savas nekompetences dēļ apdraud cilvēku veselību un dzīvību. 21. gadsimtā par kaut ko tādu pat ir neērti runāt!" noslēgumā sacīja Šapovalovs.

Ziņu lente
0