Ātrās palīdzības jaunie tarifi: sieviete nobijās izsaukt ātros un zaudēja tēvu

CC0 / pxhere / В машине скорой помощи
В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksa par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukumu tā nobiedējusi Latvijas iedzīvotājus, ka tie, izskatās, tagad baidās lieku reizi pat zvanīt neatliekamās palīdzības dienestam – Jumpravas iedzīvotāja divas dienas atlika mediķu izsaukumu.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. "Jumpravas paziņa raud: bailēs no 50 eiro soda naudas  2 dienas nesauca ātros pie tēva. Pirmdien izsauca, aizveda uz slimnīcu: ārsti cīnījās, par vēlu. Insults," padalījās Twitter vietnē ar savas paziņas stāstu kāda lietotāja vārdā Maija.

​Aktuālais Latvijas veselības aprūpes krīzes un ātrās palīdzības jauno tarifu temats vienā acumirklī piesaistīja citu sociālā tīkla lietotāju uzmanību, tradicionāli izraisot asas diskusijas.

Daudzi komentētāji nolēma, ka Maijas paziņa pati visā vainīga: nepietiekami labi rūpējusies par tēvu, uzreiz neatpazīstot insulta simptomus un nevēršoties nekavējoties ātrajā palīdzībā.

​"​Par piezvanīšanu uz NMPD sodu taču neliek. Tur vispirms uzklausa un pieņem lēmumu," nesaprašanā teic Zanda.

​​"​Atvainojos, bet pirmkārt tas liecina par cilvēka stulbumu – par insulta pazīmēm jau nu būtu jābūt informētiem. Otrkārt, vēl nevienu reizi NMPD nav licis apmaksāt jebkādu palīdzību, ja cilvēkam ir slikti neatkarīgi no diagnozes," apgalvo Aigars Prūsis.

​​"Šis izklausās pēc prastas atrunas kādēļ nelikās ne zinis par radinieku un laicīgi nesauca ārstus. Re, re, mēs jau paši nabadziņi, valsts slikta, biedē mūs​," uzskata Ģirts.

​"Protams, ziņu par 50 eiro maksājumu dzirdēja, bet to ka 112 telefona operators par to brīdinās, ja būs aizdomas par nepamatotu izsaukumu, to jau nedzirdēja. Valsts vainīga!" uzrakstīja vēl viens kritiķis vārdā Jānis.

​"Vai tiešām 50 eiro ir dzīvības vērti? Es sauktu nedomājot. 50 eiro sastrādāsi, aizņemsies un atdosi. Dzīvību neatdos neviens. Brīnos par cilvēkiem, kuriem rodas tāda dilemma. Ja redz, ka kaut kas ne tā, ko vēl domāt? Insults nav iesnas," brīnās par Maijas draudzenes aizmāršību Tālis Jēkabsons.

Taču Maija ieviesa skaidrību stāstā: kā izrādījies, sieviete zvanījusi ātrajai palīdzībai, un viņai sniedza rekomendācijas, domājot, ka viņas tēvam kaut kas kaiš kuņģim.

​"Vienkāršais cilvēks, arī es nezinu, cik nopietni ir simptomi. Agrāk sauca ātros, tagad tika taču paziņots, ka nepamatota izsaukuma gadījumā būs sods. Šādu godīgu cilvēku Latvijā ir daudz. Viņi nav stulbi. Stulba ir iekārta, kas cilvēkus baida, daudziem 50 eiro ir liela nauda," apgalvo Maija.

Un pēc tam piebilst, ka sākumā sieviete domājusi, ka viņas tēvam kaut kas kaiš kuņģim. "Sieviete bijusi blakus tēvam visu laiku, deva zāles, kuras viņai ieteica neatliekamā palīdzība. Ārsti domāja, ka sāp vēders un slikta dūša ir saistīta ar kuņģi," skaidro Maija.

Daļa komentētāju piekrita tam, ka iedzīvotāji, it sevišķi laukos, iebiedēti ar ātrās palīdzības jaunajiem tarifiem.

​"​Tieši par rēķiniem visvairāk informācijas. Biedē cilvēkus nopietni. Cik ir informācijas - zvaniet, jums palīdzēs? Nav gadījies dzirdēt. Dakteri paši nespēj noteikt diagnozes, kur nu vēl vienkāršs darba cilvēks, kuram 50 eiro ir liela nauda un godaprāts nepieļauj domu nesamaksāt," norādīja Laima.

​​"​Stulbums ne stulbums, tas uz jūsu sirdsapziņas, bet ļaudīm reāli IR bail saukt ātros, sevišķi veciem un īpaši laukos! Saklausās draudīgos radio raidījumus un baidās. bet valstij jau svarīgākas Aglonas kopmītnes vai kas tur," pārliecināta Māra Treiberga.

​"Skumji. Bet kāda mācība no šādiem gadījumiem izriet? Kamēr pašu latviešu veselība, dzīvība un pamatvajadzības būs tik zemā vērtībā, mēs kā tauta slīdēsim uz leju skaitliski, kvalitatīvi un mentāli. Bļaušana par ārējiem ienaidniekiem, bez īstām rūpēm par latviešiem, mūs neglābs," norādīja Viktors Birze.

Atgādināsim, ka šī gada novembra sākumā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pieņēma lēmumu izsludināt medicīnisko ārkārtas situāciju Rīgas Reģionālajā centrā. Lēmums tika pieņemts saistībā ar mediķu masveida aiziešanu no darba.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
NMPD jaunās likmes: nepamatots izsaukums – 56 eiro, "ātrie" ārzemniekam – 133 eiro

Kā toreiz skaidroja Dienesta direktore Liene Cipule, masveida mediķu aiziešana notiek dēļ tā, ka ātrās palīdzības darbinieki saskaras ar lielu slodzi un nesamērīgi mazu algu.

Savukārt, 21. novembrī valdība pieņēma lēmumu paaugstināt maksu par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukumu. Līdzšinējo 40,14 eiro vietā tagad būs jāmaksā 56,56 eiro.

No 93,91 eiro līdz 133,39 eiro tiks paaugstināta maksa par NMPD brigādes izsaukumu pie ārzemnieka, kurš nesaņem valsts apmaksātos medicīniskos pakalpojumus, tāpat pieaugs cenas arī pārējiem NMPD maksas pakalpojumiem.

Ziņu lente
0