Glābjam tranzītu: Latvija cer uz degvielu no Baltkrievijas

© Sputnik / Sergey MelkonovПустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию
Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut arī baltkrievu kravas sastāda vien trešdaļu no visa Latvijas un Baltkrievijas kravu apgrozījuma, kopš pērnā gada to daļa ir ievērojami palielinājusies; lielākā daļa no šī apjoma nāk no NPR "Naftan" Novopolockā, kura pārstrādā Krievijas, Irānas un Venecuēlas naftu.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. Novembra beigās Latvijas lielāko loģistikas uzņēmumu vadītāji devās uz Vitebsku, lai piedalītos forumā "Latvijas reģionu dienas". Kādēļ tieši uz turieni, pastāstīja Latvijas Dzelzceļa preses dienesta sižetā.

"Latvijas reģionu dienas" piesaistīja abu valstu uzņēmēju uzmanību: forumu apmeklēja vairāki simti dalībnieku, tostarp 120 viesi no divdesmit Latvijas reģioniem, ieradās arī dzelzceļa un ostu pārstāvji.

Грузовые поезда на станции - Sputnik Latvija
Satiksmes ministrija pastāstīja, kā pieaudzis dzelzceļu tranzīta apjoms

Šādu interesi varētu izskaidrot ar to, ka Vitebska ir Latvijas ostu vārti. Šī Baltkrievijas pilsēta ir svarīgs dzelzceļu mezgls, kurš pa tiešo ir saistīts ar Latvijas sliedēm. Salīdzinot ar Rīgas ostas galveno konkurentu – Klaipēdu – Latvijas tranzīta koridoram ir pārspēks kravu piesaistīšanā no Vitebskas reģiona.

Biznesa forumā Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš nosauca sadarbību ar Vitebsku par savstarpēji izdevīgu – tajā ir ieinteresēti abu valstu uzņēmumi.

Latvijas Dzelzceļa prezidents Edvīns Bērziņš uzskata, ka veiksmīga sadarbība ar Baltkrieviju – tas jau ir reāls fakts.

"Jau daudzus gadus Latvijas un Baltkrievijas dzelzceļus apvieno veiksmīga sadarbība dažādākajās nozarēs – kravu un pasažieru pārvadājumos, kā arī starptautiskās dzelzceļu sistēmas organizācijā," norādīja Bērziņš.

Viņš uzskata, ka piedalīšanās Vitebskas forumā palīdz attīstīt reģionālo sadarbību.

"Vitebska ir viens no galvenajiem punktiem, no kurienes kravas ved Latvijas virzienā, un šo kravu apjomi tikai un vienīgi pieaug. Tādēļ apspriests un nostiprināt attiecības, kā arī izveidot jaunas ir svarīgi katram, kurš ieradies šajā pasākumā," pastāstīja dzelzceļa vadītājs.

Saskaņā ar Latvijas Dzelzceļa statistiku, šī gada pirmajos deviņos mēnešos dzelzceļu kravu pārvadājumi starp Baltkrieviju un Latviju sastādījuši 24,65 miljonus tonnu, no tiem 7,8 miljoni tonnu ir Baltkrievijas izcelsmes kravas, to skaits ir par 32% lielāks, nekā pērn.

Круглый стол в связи с арестом правозащитника А. Гапоненко латвийскими властями - Sputnik Latvija
"Kapakmens uz attiecībām ar Krieviju": Puškovs par Latvijas eirodeputātes rezolūciju

Liela daļa šo kravu nāk no naftas pārstrādes rūpnīcas "Naftan" Novopolockā – vienas no lielākajām Eiropā. Šeit tiek ražots benzīns, dīzeļdegviela, dažādas eļļas, ķimikālijas un polimēri.

"Naftan" ir uzbūvēta vēl padomju laikos, taču šobrīd tā tiek nopietni modernizēta.

Nafta pārstrādei nāk no Krievijas, Irānas un Venecuēlas. Gada laikā tiek pārstrādāti 12 miljoni tonnu naftas. vienā dienā tiek ražots pietiekams dīzeļa skaits, lai uzpildītu divsimt tūkstošus automobiļu.

Benzīna iznāk mazāk – tā pietiktu sešdesmit tūkstošu mašīnu uzpildīšanai. Nākamgad plānots par 90% palielināt benzīna ražošanu.

Viens no galvenajiem "Naftan" eksporta tirgiem ir Eiropa, savukārt visīsākais un visizdevīgākais ceļš uz turieni iet tieši pa Latvijas dzelzceļu un tālāk caur Rīgas ostu. Tieši tāpēc Latvijas tranzīta uzņēmumi ar tik lielu vēlmi brauca uz Vitebsku – viņi cer uz piegāžu apjomu palielināšanos.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 в Балтийском море. 15 октября 2018 года - Sputnik Latvija
Ar Krieviju tirgosimies, taču bez "Ziemeļu straumes 2": Latvija brīdina EP

Kā Sputnik Latvija pastāstīja "Gazpromtrans" pārstāvis Andrejs Vaščenko, naftas pārstrādes vienošanās starp Krieviju un Baltkrieviju, kura stājusies spēkā 1. novembrī, varētu atstāt Baltijas valstis bez pēdējiem Baltkrievijas eksporta ogļūdeņražiem.

Lieta tāda, ka Krievija pārkārtojas no naftas eksporta uz naftas ķīmiskās produkcijas piegādēm.

Turklāt Krievija grasās pārorientēt tranzītu uz savām ostām Baltijas jūrā, kas arī varētu negatīvi ietekmēt Latvijas loģistikas sektoru.

Ziņu lente
0