Valsts policija: par telefona krāpnieku upuriem kļūst cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem

CC BY-SA 2.0 / Martin Cathrae / Phone TalkinРазговор по телефону
Разговор по телефону  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un neizplatīt savus personas datus bez vajadzības.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Valsts policija lūdz iedzīvotājus uzmanīgāk sekot līdzi tam, kam un kā viņi sniedz personas datus, raksta rus.lsm.lv.

"Katram iedzīvotājam ir tiesības painteresēties, ar kādu mērķi tiek ievākti viņa personas dati, kā tos izmantos. Un diemžēl daudzas firmas blēdījas un lūdz ielikt ķeksīti – visiem zināmo mazo ķeksīti teksta beigās," - uzsvēra Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Dmitrijs Homenko.

Pēc viņa sacītā, cilvēki brīvprātīgi dalās ar saviem datiem un neaizdomājas par sekām. Bet pēc tālruņa numura caur ziņu apmaiņas  programmu iespējams uzzināt cilvēka vārdu un uzvārdu, pēc kuriem pēc tam ir viegli atrast profilu sociālajos tīklos, kur, visbiežāk, atrodas daudz personīga rakstura informācijas.

Interneta krāpnieki. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 200 austrāliešus piekrāpuši interneta darboņi no Latvijas

To turpmāk varētu izmantot krāpnieki, kuri, uzzinot par cilvēka interesēm, var piezvanīt, nosaucot sevi par noteiktas firmas pārstāvjiem, uzrunāt pēc vārda, pastāstīt par produktiem, par kuriem abonents jau ir interesējies.

"Pats aktuālākais, kas pie mums šobrīd notiek valstī, tās, protams, ir telefona krāpniecības, kad cilvēki zvana uz visiem numuriem pēc kārtas. Abonenti paceļ klausuli, un, izmantojot psiholoģiskos trikus, viņus ievilina ieguldīt naudu – vai nu kriptovalūtu platformās, vai nu zeltā, vai arī citos objektos, kuri, pateicoties medijiem, katru dienu ir dzirdami un nes pseido peļņu," - norādīja Valsts policijas pārstāvis.

Riska grupā, pirmām kārtām, ir cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem, jo viņi ar lielāku uzticību izturas pret telefonsarunām.

Ziņu lente
0