Uzmanību, viltojums: viltojumu no orģināla nevar atšķirt 35% ES iedzīvotāju

© Pixabay / MediamodifierИнтернет - мошенники
Интернет - мошенники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja dati liecina, ka vairāk nekā trešdaļa (35%) Eiropas Savienības iedzīvotāju nespēj atšķirt viltotu preci no oriģināla.

RĪGA, 12. decembris – Sputnik. Savukārt, katrs desmitais Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) aptaujātais atzinās, ka preces iegādes laikā apzināti ļāva sevi piemānīt, vēsta Latvijas Republikas Patentu valde. Arvien vairāk pircēju tiek piemānīts ar Interneta veikalu palīdzību, kad prece tiek piegādāta pa pastu vai ar kurjeru.

Negodīgu pārdevēju rīcībā ir plašs mārketinga tīkls, kurš palīdz pārdot klientiem zemas kvalitātes preces ar viltošanas pazīmēm, tādēļ "Viltotā realitāte" kampaņas ietvaros Latvijas Republikas Patentu valde sadarbībā ar partneriem aicina pircējus pirms Ziemassvētkiem būt īpaši uzmanīgiem un ziņot policijai par viltotām precēm vai negodīgiem pārdevējiem.

Sporta apavi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID nevar izdalīt trūcīgajiem viltotus sporta apavus

Pieredze liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ne vienmēr spēj atšķirt oriģinālu no viltojuma. Par to pārliecinājušies Patentu valdes pārstāvji eksperimenta laikā, kad pazīstamiem cilvēkiem piedāvāja atpazīt oriģinālu preci un viltojumus.

Izrādījās, ka to nespēj izdarīt kurš katrs. Turklāt viltojumu ražotāji kļūst aizvien viltīgāki un veiklāki, savukārt patērētāji aizvien mazāk uzmanības pievērš detaļām, saka Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Viltotas smaržas, populāru zīmolu apģērbs, apavi, pulksteņi, elektrotehnika un pat medikamenti – tās ir preces, ko krāpnieki visbiežāk cenšas viltot un uzdot par oriģinālām. Kvalitātes un drošības standarti šādos viltojumos, visbiežāk, netiek ievēroti, kas var novest pie cilvēka veselības un drošības riskiem.

Informācija par viltojumiem regulāri nonāk tiesībsargājošo iestāžu rīcībā. Piemēram, šogad Rīgā Valsts Policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde konfiscējusi 340 viltotu smaržu iepakojumus, kurus Internetā pārdevusi kāda privātpersona. Savukārt muitas darbinieki aizturējuši divu miljonu eiro vērtu viltotu Nike sporta apavu kravu.

Lai neuzķertos uz krāpnieku āķa, eksperti iesaka patērētājiem preces iegādes laikā pievērst uzmanību sekojošām lietām:

  • preces cenai – pārāk zema vai milzīga atlaide varētu liecināt par viltojumu;
  • resursa ticamībai – jāpārliecinās par veikala reputāciju Internetā;
  • preces nosaukumam vai zīmolam – jāpārliecinās, vai nosaukumā nav pieļautas kļūdas;
  • preces attēlam un aprakstam – kāda ir tā kvalitāte;
  • Interneta veikala reputācijai un klientu atsauksmēm;
  • Interneta veikala domēna nosaukumam;
  • patērētāju tiesību ievērošanai veikalā, piemēram, preces atgriešanas tiesībām.

Ja jums rodas aizdomas, ka Interneta veikalā pārdot viltojumu, vai pārdošana tiek īstenota ar kāda aizdomīga profila starpniecību, tad policija piedāvā ziņot par to pa e-pastu: enap@vp.gov.lv.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā paziņoja, ka patērētājam ir tiesības atgriezt preci pārdevējam vai ražotājam, ja tā izrādījusies viltota. Tāpat patērētāju aizstāvji aicina neklusēt par šādiem gadījumiem, bet gan ziņot, lai citi pircēji tiktu brīdināti par notikušo. Vērts pievērst uzmanību arī tam, kur jūs pērkat preci: ja Interneta veikals atrodas ārpus Eiropas ekonomiskās zonas, tad pircējs riskē saņemt preci, kura neatbilst ES garantijas un drošības prasībām.

Ziņu lente
0