Krievijā mirušās tiesībsardzes novēlējums: pārkāpt komfortablas dzīves "geto" slieksni

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasПравозащитник, глава Московской хельсинской группы Людмила Алексеева
Правозащитник, глава Московской хельсинской группы Людмила Алексеева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada 8. decembrī Krievijā mirusi Maskavas Helsinku grupas vadītāja, Prezidenta pilsoniskās sabiedrības attīstības un cilvēktiesību padomes locekle Ludmila Aleksejeva.

RĪGA, 10. decembris – Sputnik. Krievijas prezidenta Pilsoniskās sabiedrības attīstības un cilvēktiesību padomes preses dienests publicējis viņsaulē aizgājušās tiesībsardzes Ludmilas Aleksejevas vēstuli, kurā viņa pievēra uzmanību birokrātijai – vienai no galvenajām problēmām tiesību aizsardzības kustībā, vēsta RIA Novosti.

92 gadus vecā Maskavas Helsinku grupas vadītāja, Prezidenta Pilsoniskās sabiedrības attīstības un cilvēktiesību padomes locekle Ludmila Aleksejeva beigusi dzīves gaitas 8. decembrī. Cilvēktiesību padomes preses dienests publicēja Maskavas Helsinku grupas kongresa dalībnieku apsveikuma uzrunu, ko L.Aleksejeva paspēja pabeigt, atrodoties slimnīcā. Kongresa atklāšanas dienā tās tekstu nolasīja tiesībsargiem kā ceļavārdus.

"Viena no mūsdienu globālās cilvēktiesību aizsardzības kustības svarīgākajām problēmām ir tā, ka daļa no tās ir birokratizējusies un kļuvusi par nacionālo valdību vai starpvaldību organizāciju darbības nodrošināšanas elementu (it īpaši Eiropā), bet daļa aktīvi iekļāvusies politiskajā cīņā, ierobežojot iespēju ietekmēt daudzu savu līdzpilsoņu pasaules uzskatu, aprobežojoties ar darbu savu politisko sabiedroto šaurajā lokā," – padomes preses dienests citēja L.Aleksejevas teikto.

Savā vēstulē cilvēktiesību aizsardzības kustības aktīviste uzsvēra, ka neiebilst pret darbu ar valdību vai politiķiem. "Tas vienīgi liecina par to, ka mums nepieciešams daudz lielāks skaits cilvēku kustībā, kas gatavi sazināties un izplatīt savas vērtības daudz plašākā auditorijā, it īpaši jauniešu vidū," – viņa rakstīja.

"Man šķiet, tas ir mūsu svarīgākais uzdevums: iziet no relatīvā "geto" – komfortablas saziņas loka ar domubiedriem vai šauri tematiska ekspertu darba un doties masās, nodarboties ar izglītošanu jaunā līmenī ar jaunām pieejām, tehnoloģijām un cilvēkiem," – teikts vēstules tekstā.

Ludmila Aleksejeva aizgājusi no dzīves 91 gada vecumā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosūtījis telegrammu ar līdzjūtības vārdiem tiesībsardzes tuviniekiem.

Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzsvēra, ka valsts vadītājs augstu vērtē L.Aleksejevas ieguldījumu pilsoniskās sabiedrības attīstībā un ļoti ciena viņas principiālo viedokli daudzos valsts dzīves jautājumos.

Ziņu lente
0