"Īsta katastrofa": mediji vērtē Eiropas kopīgās armijas izveidi

© Belgian combat camera team / Corporal-chef Sedeyn RitchieДатский танк Leopard 2 форсирует реку во время совместных учений войск НАТО Trident Juncture 2018 (Единый трезубец) в Норвегии
Датский танк Leopard 2 форсирует реку во время совместных учений войск НАТО Trident Juncture 2018 (Единый трезубец) в Норвегии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV izdevums The National Interest vēsta, ka Eiropas kopīgās armijas izveide kļūs par īstu katastofu, jo ES ir ekonomisks bloks, nevis "Eiropas Savienotās Valstis".

RĪGA, 8. decembris - Sputnik. Eiropas vienotās armijas izveides ideja, ko iepriekš ierosinājis Francijas prezidents Emanuels Makrons, rada nopietnus jautājumus, vēsta ASV izdevums The National Interest.

Pēc raksta autora domām, plāna īstenošana kļūs par "īstu katastrofu". Vienoto bruņoto spēku galvenā problēma ir tā, ka Eiropas Savienība drīzāk ir ekonomisks bloks, nevis "Eiropas Savienotās Valstis". Šī iemesla dēļ nav saprotams, kā tiks pieņemti lēmumi par bruņoto spēku pielietošanu.

Freccia - итальянская многоцелевая бронированная машина на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs iebilst pret vienotas ES armijas izveidi

Ja šim nolūkam būs nepieciešama visu savienības locekļu piekrišana, to būs grūti panākt iespējamo domstarpību dēļ. Ja lēmumu par vienotās armijas izmantošanu pieņems kāda speciāla struktūra, radīsies jautājumi, kāpēc tas uzdots "birokrātiem, kurus neviens nav ievēlējis".

Raksta autors atzīmēja, ka konfliktā ar tādu pretinieku kā Krievija, bruņotajiem spēkiem būs nepieciešams atbalsts no gaisa, transporta aviācija, radioelektroniskās cīņas sistēmas un daudz kas cits.

Patlaban plašas karadarbības nodrošinājums lielā mērā ir atkarīgs no ASV. Piemēram, NATO militārā iejaukšanās Lībijā 2011. gadā bija iespējama tikai tāpēc, ka Vašingtona piešķīra degvielas uzpildes lidmašīnas, "gudrās" bumbas un izlūkošanu no gaisa, raksta izdevums.

"Bez politiskās integrācijas Eiropa nespēs izveidot tās ekonomiskajam spēkam adekvātus bruņotos spēkus," – autora teikto citēja RIA Novosti.

Военный грузовик на улице Брюсселя - Sputnik Latvija
Eiropas vienotā armija: Vašingtona un NATO pauž savu viedokli

Novembrī Francijas prezidents Emanuels Makrons ierosināja izveidot no ASV neatkarīgu "Eiropas vienoto armiju", tostarp arī kiberdrošības nodrošināšanai. Līdztekus viņš atzīmēja, ka ES ir jāaizsargājas no Ķīnas, Krievijas un ASV. Ideju atbalstīja arī Vācijas kanclere Angela Merkele.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka neuzskata par nepieciešamu ES radīt dublējošas komandstruktūras, turklāt Eiropas aizsardzību neesot iespējams iedomāties, piemēram, bez ASV.

Ziņu lente
0