Huawei – jauns ASV uzbrukuma objekts ekonomiskajā karā pret Ķīnu

© REUTERS / Aly SongЖенщина у фирменного магазина Huawei
Женщина у фирменного магазина Huawei - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonas kampaņa pret Ķīnas tehnoloģisko gigantu, no vienas puses, radījusi bezierunu atbalstu no ASV satelītu puses, no otras – pārējās pasaules sašutumu un neizpratni.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. ASV apsūdzības pret Ķīnas kompāniju Huawei par tās sadarbību ar ĶTR specdienestiem kļuvušas par jaunu pavērsienu Vašingtonas un Pekinas saspringtajās attiecībās, vēsta Sputnik Igaunija.

Ļoti dīvains arests

1.decembrī Kanādas varasiestādes aizturēja Ķīnas kompānijas Huawei Technologies dibinātāja meitu – uzņēmuma finanšu direktori Menu Vaņdžou. ASV pieprasīja viņas ekstradīciju, jo uzņēmuma amatpersona tiek turēta aizdomās par ASV tirdzniecisko sankciju pārkāpumiem.

© REUTERS / Alexander BibikMena Vaņdžou
Huawei – jauns ASV uzbrukuma objekts ekonomiskajā karā pret Ķīnu - Sputnik Latvija
Mena Vaņdžou

Ķīnas vēstniecība Kanādā norādīja, ka Menas Vaņdžou arests ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums un pieprasīja kompānijas vadošā menedžera atbrīvošanu. Pati kompānija Huawei norādīja, ka tai nekas nav zināms par jebkādām finanšu direktores prettiesiskajām darbībām. ĶTR Ārlietu ministrija paziņoja, ka ASV un Kanāda pagaidām nav iesniegušas Ķīnai nekādus aizturētās Menas Vaņdžou likumpārkāpumu pierādījumus.

Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība atradusi veidu apiet Amerikas sankcijas pret Irānu

ASV prezidents Donalds Tramps jau 2018. gada 15. augustā aizliedza izmantot Baltajā namā un citās valdības iestādēs jebkādu Ķīnas zīmolu Huawei un ZTE tehniku. Aizliegums attiecināts arī uz citiem ĶTR uzņēmumiem: Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology un Dahua Technology.

Šo kompāniju tehniku aizliegts izmantot apakšuzņēmējiem un citām ārējām organizācijām, kas sadarbojas ar ASV valdību. Savienoto Valstu vadība ir pārliecināta – šie zīmoli nodod informāciju ĶTR valdībai, tādējādi radot apdraudējumu.

ES komisārs atbalstījis ASV lēmumu

ĖS digitālā vienotā tirgus komisārs Andruss Ansips preses konferencē Briselē 7. decembrī komentēja Ķīnas korporācijas Huawei Technologies finanšu direktores Menas Vaņdžou skandalozo un apšaubāmo arestu Vankūveras lidostā. Žurnālistu taujāts, bijušais Igaunijas premjerministrs atbildēja, ka "mums ir jāuztraucas" par tādām Ķīnas telekomunikāciju kompānijām kā Huawei.

"Viņi ir spiesti sadarboties ar (Ķīnas – red.) izlūkdienestiem," – skaidroja komisārs Andruss Ansips.

Viņš piebilda, ka dažas Ķīnas kompānijas ir spiestas iekļaut viedtālruņu programmatūrā tā saucamās "aizmugures durvis". "Es vienmēr iebilstu pret tādām aizmugures durvīm," – teica Ansips un piezimēja, ka nav saņēmis plašu informāciju par notikumiem Kanādā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Irānas prezidents Hasans Ruhani - Sputnik Latvija
Krievija palīdzēs Irānai apiet ASV sankcijas, vēsta mediji

Andruss Ansips var nonākt aizdomās par Briseles lēmuma pārkāpumu – ES vadība solījusi sodīt sabiedrotās valstis, uzņēmumus un ierēdņus, kuri atbalstīs sankcijas pret Irānu, ko vienpusējā kārtībā ieviesušas ASV. Igaunijas pārstāvis Eiropas Komisijā atbalstīja Ķīnas kompānijas Huawei arestu Kanādā.

Eirokomisārs no Igaunijas nekādi nekomentēja Huawei finanšu direktores aresta apšaubāmo pamatu un neatgādināja, ka ES neatzīst sankcijas, ko Vašingtona ieviesusi pret Teherānu.

Ziņu lente
0